Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.07.2012.
09:51
Alo A

Ni mrtvima ne daju mira

Devet bronzanih bisti i jedna statua u prirodnoj veličini pokojne studentkinje iz Junkovca Brankice Novaković (23) ukradeno je prošle nedelje sa četiri seoska groblja u opštini Lazarevac. Kada je policija pronašla nestala spomen-obeležja, ona su već bila izlupana na sitne komade i pripremljena za livenje, piše Alo.

Lopovi zbog bronze ukrali spomen-obeležja
 

Prema nezvaničnim informacijama, lazarevačka policija je otkrila lopova koji je prošle nedelje oskrnavio seoska groblja u Junkovcu, Stepojevcu, Rudovcima i Velikim Crljenima. Reč je o S. Đ. iz Velikih Crljena, koji se trenutno nalazi u bekstvu. On je, kako je istragom utvrđeno, svoj grobljanski plen prodao komšiji M. R., koji je ukradena spomen-obeležja otkupio po znatno nižoj ceni od tržišne. Kada je policija upala u kuću ovog nesuđenog “livca”, ukradene biste i statua pokojne devojke već su bile izlupane na sitne komade i pripremljenje za topljenje.

Štetu nema ko da plati!

Procenjuje se da šteta koja je pričinjena ovom krađom iznosi preko 30.000 evra, a pošto nijedan od spomenika nije bio osiguran, nadoknadu, sem samih oštećenih, neće imati ko da plati. Nenad Jeremić, jedan od vlasnika poznate beogradske livnice “Braća Jeremić”, kaže da cena izrada jedne statue slične onoj koja je prošle nedelje ukradena s groblja u Junkovcu, u čiju cenu sem livenja ulazi i umetnički rad, iznosi između 10.000 i 12.000 evra. Biste su jeftinije i njihova izrada košta do 2.000 evra.

Roditelji Brankice Novaković, Borka i Vlastimir, i njena starija sestra Jadranka još su u šoku od kako su pre nekoliko dana od lokalne policije saznali za krađu. Kada je ova studentkinja pete godine geodezije posle duge i teške bolesti preminula pre 29 godina, to je za čitav ovaj kraj bila velika tragedija. Zbog velike nesreće koja ih je zadesila, porodica se odlučila da, u znak sećanja na pokojnicu, podigne velelepni spomenik. Statua od bronze u prirodnoj veličini, visoka 180 santimetara, izlivena je u poznatoj beogradskoj livnici “Braća Jeremić”.


- Prodali smo polovinu jedne njive, a tata je u Iraku radio još godinu dana da bismo prikupili novac za spomenik. Brankica je to zaslužila jer je bila devojka za primer. Roditelji su mi posle saznanja da je statua nestala potpuno skrhani od bola, a ja još ne mogu da razumem kakva je ovo zemlja u kojoj su počeli da se kradu čak i spomenici - kroz suze se pita Jadranka, koja je zbog krađe statue svoje sestre pisala i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu tražeči od njega da zaštiti grad od vandala.

Iste večeri na groblju u Junkovcu ukradene su još tri biste, a sledeće noći poharana je i svetinja u Stepojevcu.

Komunalno nije odgovorno

Direktor JKP Lazarevac Milisav Krstović izjavio je za “Alo!” da ovo preduzeće nema obavezu da čuva seoska groblja u ovoj opštini, pa samim tim ne može ni da snosi odgovornost za nestanak spomen-obeležja, niti ima obavezu nadoknade štete.

- Policija nemoćno širi ruke, a u komunalnom iz Lazarevca, koje je nedavno preuzelo brigu o seoskim gorbljima, tvrde da nemaju obavezu da ih čuvaju od lopova.

Sada ne znam kome da se obratim za nadoknadu štete jer nas je majčina bista koštala tadašnjih 10.000 maraka - jada se Radisav Pešić, kome su sa majčinog groba lopovi odneli bistu postavljenu pre 32 godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.07.2012. 10:21
Znaci ovo je direktna poruka iz komunalnog preduzeca da lopovi mogu slobodno da vrsljaju po seoskim grobljima i uzimaju sve sto mogu da iskoriste...velika sramota sta reci...Neizmerno mi je zao ljudi koji su osteceni...ponovo je ovim probudjena njihova bol....ponovo prozivljavaju svu tugu...prokletnici koji kradu nek, im dusa nikad nema mira...
Sreda 01.08.2012. 07:02
Sve što mogu da pnesu:cveće, vaze, eto i metalne delove spomenika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online