Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.07.2012.
12:54
B. Đokić - Vesti A

Svedoci kao glineni golubovi

Nedavna likvidacija Radojice Joksovića, bliskog rođaka Nebojše Joksovića, zaštićenog svedoka srpskog pravosuđa, otvorila je problem bezbednosti svedoka u Srbiji i bliskih članova njihovih porodica. Drugu vrstu problema predstavlja i njihova neodgovarajuća zaštita, što je posledica veoma malog broja pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka MUP-a Srbije i njihove loše opremljenosti, pa se najvažniji svedoci srpskog pravosuđa nalaze u velikoj opasnosti.

 Mesto ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka
 


To je bilo jasno i u maju 2010, kada je Zoran Šuković, pripadnik Žandarmerije, poginuo pošto je njegovo vozilo udarilo u kamion pun drveta. On je sa kolegama bio u obezbeđenju Mileta Jerkovića, svedoka-saradnika države u slučaju protiv Darka Šarića i članova njegove grupe.

Zbog nedovoljnog broja pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka, veliki deo posla prebačen je na Žandarmeriju i pripadnike Policijske brigade u Beogradu, tako da su, umesto visokoobučenih profesionalaca, za zaštitu svedoka zaduženi policajci koji nisu prošli specifičnu obuku, što može dovesti do tragedije. Tako zaštićenog svedoka Ljubišu Buhu Čumeta najčešće čuvaju pripadnici Policijske brigade iz Beograda.

Amerikanci prvi počeli


Pioniri u Programu zaštite svedoka su SAD. U ovoj državi se o njihovoj bezbednosti stara Služba Maršala SAD. Od 1971. kada je program započeo, ova služba je obezbedila nove identitete za više od 7.700 svedoka i 9.800 članova njihovih porodica. Značajna je i činjenica da je od početka programa procenat osuđenih porastao na 89 procenata, što je, kako smatraju, direktan rezultat informacija koje sudovima pružaju zaštićeni svedoci.

Reporteri "Vesti" pokušali su na ovu temu da razgovaraju sa nadležnima iz Jedinice i MUP-a Srbije, ali od njih je stigao odgovor da "sve informacije vezane za Jedinicu predstavljaju strogu tajnu".

Međutim, "Vesti" su došle u posed izveštaja Evropske komisije koja se bavi problemom bezbednosti i pravosuđa u Srbiji, a jednim delom upravo i zaštitom svedoka saradnika.


Mali broj policajaca, koje su državni organi predvideli za zaštitu osoba koje mogu da daju odgovore na brojne zločine koji su godinama srpsko društvo držali u grču, predstavlja veliki problem. U Jedinici za zaštitu svedoka radi svega 90 osoba, a ovaj broj osim operativaca uključuje i tehničko osoblje.


"Srpska jedinica štiti 29 svedoka u Srbiji, kao i šest svedoka iz EU koji se štite u Srbiji, dok je 14 srpskih svedoka izmešteno u inostranstvo. Takođe, 20 svedoka je u postupku za prijem u program za zaštitu svedoka. Ako uporedimo broj zaposlenih u jedinici, kojih je 90, i broj svedoka, kojih je 35, može se reći da su nastojanja da se adekvatno zaštite ugrožena, jer u proseku na svakog od njih ide manje od tri policajca", piše u izveštaju Evropske komisije.

Treba napomenuti da se zaštićenim svedocima, radi njihove bezbednosti, najčešće mora pružati 24-časovna pratnja policije.


Ovaj izveštaj se odnosi na period sa početka prošle godine, a pošto je većina od 20 potencijalnih svedoka već primljena u program, pretpostavlja se da sada 90 članova Jedinice mora da pazi na oko 50 svedoka, što je manje od dva policajca na jednu štićenu osobu.

 

Čuvaju i haške sudije


Zakon o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku pravno reguliše materiju zaštite svedoka. On, između ostalog, predviđa i da se njima promeni prebivalište, prikrije ili promeni identitet. Od trenutka kada uđu u program, brigu o svedocima preuzima Jedinica i niko van nje ne zna gde se krije ili koji je novi identitet svedoka. Pre toga potpisuje se Program zaštite, koji striktno određuje prava i obaveze zaštićene osobe. Tako ukoliko neko počini krivično delo tokom ovog programa, može doći u opasnost da se zaštita obustavi. S druge strane, članovi Jedinica su zaduženi i za bezbednost sudija Haškog tribunala prilikom poseta Srbiji.


Inače, prema novoj sistematizaciji MUP-a Srbije, čije je usvajanje u toku, a koju su reporteri "Vesti" imali prilike da vide, predviđen je manji broj policajaca u ovoj jedinici nego dosad.

Još veći problem u zaštiti svedoka u Srbiji predstavlja činjenica da postoji samo 10 do 12 bezbednih lokacija za njih, što je nedovoljno za tri puta veći broj svedoka, kao i da je država obezbedila samo tri zastarela blindirana vozila za zaštitu. Zbog toga se većina čuvaju u svojim kućama, pod danonoćnom zaštitom, što traži angažovanje još većeg broja policajaca.

U nezvaničnom razgovoru sa jednim od operativaca zaduženih za zaštitu svedoka, saznali smo da se dešava da policajci ponekad čuvaju stanove svedoka-saradnika u kojima oni i ne žive, već dolaze jednom u nekoliko meseci, što još više opterećuje policajce zadužene za zaštitu.

Advokat Ljubiša Radojičić, branilac zaštićenog svedoka Dragana Milenkovića Bagzija, sa druge strane, ističe da je sam proces zaštite na dosta visokom nivou.


- Moj klijent za sada nije imao primedbe i sve funkcioniše dobro. Ja ne znam gde se on nalazi otkad ga je preuzela Jedinica za zaštitu, možda me jednom ili dva puta kontaktirao posle toga, tako da ni ne znam gde ga kriju. Za sada sve funkcioniše kako treba, mnogo bolje nego u drugim zemljama - smatra Radojičić.

Služba za ohrabrenje

 

 Pružamo podršku: Ivana Ramić

U okviru srpskog pravosuđa postoji i druga vrsta pomoći svedocima u nekim od najdelikatnijih slučajeva, kao što su ratni zločini. Naime, organizovana je Služba za pomoć i podršku svedocima, kako kaže sudija Ivana Ramić, koja je učestvovala u osnivanju.


- Učili smo na primeru Engleske. Često se dešavalo da su svedoci u slučajevima ratnih zločina osobe iz regiona. Kada im stigne poziv na suđenje, uz njega dobijaju i letak u kom je obaveštenje kakvu im pomoć pružamo. Da li im treba nešto, da li znaju da se snađu u Beogradu, nabavimo im autobusku kartu ili pomoć od MUP-a ako zatreba. Tako im se pruža ohrabrenje. Postoji posebna prostorija za svedoke, gde pre suđenja mogu da se okrepe, da neko popriča sa njima, kako bi sve prošlo što lakše po njih - objašnjava Ivana Ramić.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 13:04
Najveci problem je sto se ti "zasticeni kriminalci" setkaju po gradu uz pratnju konvoja policije, umesto da borave daleko od ociju javnosti na zasticenim lokacijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online