Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.07.2012.
09:44
Novostionline A

Lobanja malog Đorđa oslobodila majku

Presuda Apelacionog suda o oslobađanju Marine Andrejić za ubistvo sina Đorđa postala je pravosnažna. Ne postoje dokazi da je majka zaista ubica.

S obzirom na nedostatak drugih delova tela, uzrok smrti Đorđa ne može ni ustanoviti
 

S obzirom na to da je lobanja Đorđa Andrejića pronađena na oko 3,5 metara od poljskog puta, nameće se zaključak da leš pokojnog Đorđa nije bio na tom mestu u vreme kada su vršene pretrage terena, već da je "lobanja naknadno doneta i tu ostavljena“.

Optužnica koja je pala u vodu odlukom Apelacionog suda teretila je Marinu Andrejić da je 22. jula 2010. godine lišila života svoje dete tako što ga je, iznervirana njegovim odbijanjem da postupi po njenom nalogu i ode u selo po pomoć, drvenom držaljom motike koju je sa sobom nosila, udarila u predelu potiljka i zadnje strane vrata.

 

Od tog udarca Đorđe se srušio na zemlju, zadobivši teške telesne povrede koje su uzrokovale njegovu smrt.

 

Optužena ga je zatim odnela do ivice bagremove šume, gde ga je spustila na zemlju leđima okrenutim ka zemlji, prekrila granjem i tako ostavila, stajalo je u optužnici.

Ovo je jedan od ključnih zaključaka Apelacionog suda u Beogradu, čije je rešenje sa obrazloženjem presude, u ponedeljak stiglo na adrese advokata oslobođene Marine Andrejić Srbislava Stojanovića i zamenika Višeg tužioca u Požarevcu Miroslava Vojinovića. Time je oslobađajuća presuda za Marinu Andrejić, majku ubijenog dečaka, postala pravosnažna.

Apelacioni sud je našao da nema dokaza da je Andrejićeva ubila sina, preinačio prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na 20 godina zatvora i ukinuo joj pritvor u kome je bila gotovo dve godine, od avgusta 2010.

Okolnost da je nakon više od tri meseca od nestanka Đorđa pronađena njegova lobanja, kada se Marina uveliko nalazila u pritvoru, za sud ne dokazuje da ga je ona ubila. Pri tom, komisija veštaka Instituta za sudsku medicinu u svom nalazu je navela da se, s obzirom na nedostatak drugih delova tela, uzrok smrti Đorđa ne može ni ustanoviti, niti pretpostaviti, piše u obrazloženju presude, i navodi:

- Sama činjenica da je policija organizovala svakodnevne potrage na terenu sa velikim brojem ljudi i da leš pokojnog Đorđa nije pronađen, a da je nakon više od tri meseca pronađena samo njegova lobanja, takođe ne ide u prilog činjenici da je prvobitno priznavanje okrivljene istinito, jer da je okrivljena ostavila telo svog pokojnog sina Đorđa na način kako je to objasnila u svom prvobitnom priznavanju, sasvim je sigurno da bi ono bilo pronađeno - navodi sud.

Na osnovu dokaza izvedenih pred Apelacionim sudom nije dokazano da je Andrejićeva nesumnjivo lišila života svog sina Đorđa, niti se sa nesumnjivom sigurnošću može utvrditi uzrok njegove smrti, navodi se u odluci suda.

Veštaci su na glavnom pretresu pred Apelacionim sudom istakli da se usled truležnih promena na lešu javljaju neprijatni mirisi koji se osećaju na velikom prostoru, i koje bi osetio svako ko bi prolazio blizu, naveo je sud.

Posle ove presude Marina Andrejić ima pravo da traži naknadu štete od države zbog neosnovanog boravka u pritvoru gotovo dve godine.

Andrejićeva je 3. jula puštena iz pritvora u kom je boravila od hapšenja, 25. jula 2010. godine, tri dana od nestanka njenog sina Đorđa.

Đorđe je nestao 22. jula, kada je sa majkom otišao na njivu van sela. Marina, koja od početka negira da je ubila dete, kući se vratila dva dana kasnije, ali bez sina, nakon čega je uhapšena.


ODŠTETA SEDAM MILIONA DINARA?

- Pošto je presuda postala pravnosnažna, sada ćemo pokrenuti postupak da se Marini vrati starateljstvo nad maloletnom ćerkom, koja je nakon pritvaranja dodeljena na staranje njenoj svekrvi. Takođe, zbog nezakonitog pritvora od 700 dana, podnećemo odštetni zahtev Ministarstvu pravde, koje će potom odlučiti da li ga prihvata ili ne. Verujem da će odgovor biti pozitivan i da ćemo sve rešiti mimo suda, pa nema potrebe da se pokreće tužba i prave nepotrebni sudski troškovi - kaže za list "Novosti“ advokat Stojanović.

On nije hteo da govori o visini odštetnog zahteva, ali se pretpostavlja, prema važećem cenovniku za nezakonito pritvaranje, koji predviđa 10.000 dinara po jednom danu, da će ova odšteta iznositi oko 7.000.000 dinara.

Narednih dana, Marina treba da pokrene i proceduru za preuzimanje lobanje malog Đorđa, kako bi ona bila sahranjena, kao jedini deo njegovog tela koji je do danas pronađen. Lobanja se trenutno se nalazi u depou Višeg suda u Požarevcu i čeka na preuzimanje od strane porodice.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 07:47
Jeziva priča, i jeziv njen život.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online