Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.07.2012.
09:22
24 sata A

MUP: Jurimo hakere, a ne tviteraše

Srpska policija na internetu pod prismotrom drže forume na kojima međusobno komuniciraju hakeri, nacionalističke organizacije, posebno fudbalski huligani. Posle nekoliko slučajeva privođenja zbog “sumnjivih” tvitova mnogi su se pitali da li u policiji postoji specijalna jedinica za praćenje društvenih mreža.

 Pod najvećom pažnjom policije su forumi na kojima međusobno komuniciraju pripadnici nacionalističkih organizacija, a koje koriste i navijači-huligani
 

U MUP-u to demantuju, uz objašnjenje da su privođenja reakcija na prijavu građanina koja ukazuje na krivično delo, a ne plod policijskog nadzora.

"Hakeri su pod specijalnom kontrolom Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i njima je najteže ući u trag jer su veoma vešti u zavaravanju linkova koji bi doveli do njihove identifikacije i lociranja. Uprkos tome, svi koji su dovodili državu u opasnost rušenjem sajtova zvaničnih institucija su, pre ili kasnije, identifikovani i uhapšeni. Problem u ovoj oblasti je što postoji balkanska mreža hakera koji zajedno rade, ruše sajtove susednih zemalja, a saradnja policije u regionu po ovom pitanju nije najefikasnija", kažu u MUP-u za 24 sata.

Pod najvećom pažnjom policije su forumi na kojima međusobno komuniciraju pripadnici nacionalističkih organizacija, a koje koriste i navijači-huligani.

"Preko ovih foruma, naročito uoči mitinga i važnih utakmica, policija dolazi do najznačajnijih informacija na osnovu kojih može da spreči vandalizam. Često upravo preko foruma saznajemo za njihova mesta okupljanja, štekove gde kriju oružje, planove za bacanje "Molotovljevih koktela", tačke napada na policiju", objašnjava izvor iz MUP-a.

Praćenje huligana posao je Uprave za javni red i mir, dok se Odeljenje za borbu protiv terorizma bavi krivičnim delima na internetu usmerenim protiv države i Ustava.

"Teroristi najređe koriste internet u dogovorima za izvršenje krivičnih dela, veoma su oprezni, ali pratimo sve što bi moglo da dovede do bilo koje značajnije informacije o njihovom delovanju", kažu u policiji.

Maja Uzelac, popularna režiserka i DJ, privedena je na informativni razgovor prošle godine nakon tvita koji je policija protumačila kao direktnu pretnju vlasniku beogradskog kluba “Apartman”.

Filmski kritičar iz Novog Sada Goran Mirković priveden je na informativni razgovor u Novom Sadu zbog satiričnog komentara na Tviteru: “Napokon imam vezu na daljinu - prodao sam devojku u belo roblje”.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Bliži li se kraj eri Fejsbuka?
Ponedeljak 23.07.2012. 09:32
Значи не требам да се бојим због свега изговореног?
Ponedeljak 23.07.2012. 11:07
Док се убијају и пљачкају по градовима Србије, полиција јури националисте. Е па господо полицајци не морате да ме шпијунирате, ја сам националиста и шта ми можете. Кад већ читате наше постове, како вас није срамота да вам је министар полиције човек коферче и каква је то полиција кад им је главни човек умешан у лоповске афере?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online