Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.07.2012.
18:31
Večernje novosti A

Majka pokazala grobove beba

Istražni sudija odredio je jednomesečni pritvor Vesni Tankosić iz Golaje, zaseoka rudničkog sela Kamenica, zbog sumnje da je ubila dva svoja novorođenčeta. Centar za socijalni rad u Kragujevcu u četvrtak je njenu petogodišnju ćerku Ružicu odveo iz prljave sobe u kojoj je živela s babom, ujakom i dve sestre i smestio je devojčicu u hraniteljsku porodicu.

Foto: arhiva

U Centru su tek u četvrtak otkrili da, uprkos prvim informacijama, deca osumnjičene nisu skrivana od institucija već su registrovana u socijalnom, zdravstvenom i školskom sistemu. Naime, ispostavilo se da sve tri kćeri Vesne Tankosić imaju krštenice, da su dve starije nakratko pohađale školu i imale zdravstvene knjižice, a da se porodica još od 1998. nalazi u sistemu socijalne zaštite.

Potraga se nastavlja

Ostaci jednog novorođenčeta pronađeni su na prvoj od lokacija koje je Vesna Tankosić navela, ali ne i na drugoj, pa se potraga nastavlja. Tokom jednoiposatnog saslušanja kod istražnog sudije, osumnjičena je nastavila da tvrdi da nije ubila svoje dve bebe, već da su mrtvorođene. Ipak, promenila je deo iskaza dat u policiji, tvrdeći da pronađeni ostaci potiču od novorođenčeta koje je njen otac sahranio pre 15 ili više godina. - Kosti su poslate u Institut za sudsku medicinu u Beogradu, gde će se utvrditi da li je dete rođeno mrtvo ili je ubijeno - kaže Đorđe Ristić, istražni sudija Višeg suda u Kragujevcu.

Tek pošto su otkopane kosti mrtvog novorođenčeta iz bašte Vesnine majke Bosiljke, otkriva se da su i institucije i seljani Kamenice znali za užas koji se dvadesetak godina dešavao pred njihovim očima.

- Vesna se sama prijavila za pomoć kao samohrani roditelj, a od 2000. godine prima redovnu novčanu pomoć - kaže Miomir Borić, direktor Centra za socijalni rad.


- Najmlađa kći Ružica rođena je 2007. u porodilištu u Kragujevcu, a procena stručne ekipe glasila je da Vesna “ima izraženu zrelost i emocionalnu spremnost” da prihvati i odgaja dete. Nismo mogli da joj oduzmemo ni stariju decu, jer je stručna procena glasila da je radno sposobna, odnosno da shvata da ima prava i obaveze kao roditelj.


U kragujevačkom centru za socijalni rad priznaju da ni sad ne znaju šta da rade sa starijim kćerima, Milicom i Majom, koje su punoletne i po slovu zakona sposobne da same odlučuju o svojoj sudbini.


- Dve starije kćeri rođene su u staroj porodičnoj kući, Milica 1991. a Maja 1994. godine - kaže Borić. - Pohađale su školu kraće od mesec dana i napustile je. Pokušavali smo da ih vratimo, ali bezuspešno, jer su bežale pred našim ekipama u šumu. Centar za socijalni rad nije sam mogao da reši ovaj problem.


U mesnoj zajednici Kamenica tvrde da su više puta upozoravali institucije da su Vesnina deca potpuno zapuštena i da je neophodno nešto preduzeti.


- Međutim, samo su dolazili da Vesni naplate kaznu zato što ne šalje decu u školu i na tome se sve završilo - kaže predsednik saveta mesne zajednice Ljubiša Todorović.
Seljani Kamenice, koji su godinama bili nemi svedoci tragične sudbine dece Vesne Tankosić, smatraju da je potpuno nemoguće da one samostalno odlučuju o svojoj sudbini.


- Te devojke manje znaju od male dece, kad vide čoveka - beže - kaže seljanin Milovan Pavlović. - Njih je davno trebalo spasiti iz te kuće, ali je zakazalo sve što može da zakaže, od sela do države.


Milica i Maja Tankosić su apsolutno nepismene, zdravstveno i higijenski zapuštene, a jedini odgovor na pozdrav i ma koje pitanje bilo je flegmatično zurenje u prazno ili spuštanje pogleda. Reaguju samo na naređenja babe Bosiljke i razgovaraju isključivo s njom.


- Tankosići su nekad bili velika porodica u Kamenici i pokušavali su da odvoje Vesnu i decu od njene majke, koja je u svemu vodila glavnu reč - kaže Pavlović. - Čak su im dali i jednu kuću u kojoj su Vesna i ćerka živele. To je lepa zgradica, s vodom i strujom, napravio je za vikendicu muž njene rođake koji je bio u Legiji stranaca.


U Centru za socijalni rad kažu da je rođaka ustupila kuću Vesni i deci na njihovu molbu. Reč je o nekad lepoj prizemnoj zgradi sa skromnim nameštajem, koja je sada zapuštena i prljava. Komšinice iz obližnjih dvorišta razdraženo su komentarisale tragediju Vesne Tanasković i njenih kćeri.


- Treba suditi svima iz sela koji su joj pravili decu i ostavljali je da ih davi - rekla nam je starija Kameničanka, uz molbu da joj ne pominjemo ime jer se plaši osvete. - Sram ih bilo, svi su znali da nije baš čista u glavi, a da ne pričam što je bila prljava, sačuvaj bože. Dolazili su joj stalno neki u kuću, čak i pred decom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 06:58
Uzalud se "vadi" centar za socijalni rad, ovo je njihov potpuni podbačaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online