Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 10.07.2012.
21:36
rts rs A

Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, saznaje RTS. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Neredi i napadi na Ambasadu SAD usledili su posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine
 

Kako RTS saznaje, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.
 

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade.

Osumnjičeni su 21. februara 2008. godine, po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom nepoznatih osoba, kamenicama, bakljama i drugim predmetima gađali Ambasadu SAD razbijajući prozore i vrata, pa su tako zapaljene prostorije Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.

Za delo za koje se osumnjičeni terete zaprećena kazna je veća od 10 godina zatvora.
Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, a među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Neredi i napadi na Ambasadu SAD usledili su posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine. U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova 1999. godine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je sa više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 21:47
Ма!, треба их наградити.Палили су оне који су нас бомбардовали и оне који су нам државу окупирали.
Utorak 10.07.2012. 22:16
Znaci, opet ce Srbi Srbima da kace bukagije i da ih bacaju u mardelje zarad pukog zadovoljstva amerike, nemacke i inih prijatelja Srpskih.... Aferim! Dragi i drage moje, postadosmo reklo bi se najmizernija poltronska gomila bednika. Od nekada ponosnog i casnog naroda do gmizavaca i jednocelijskih organizama. "Tamo daleko (i nekada davno...)"
Utorak 10.07.2012. 22:00
Zasto nema optuznice protiv policijskih funkcionera koji su naredili povlacenje policije ispred stranih ambasada ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online