Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.07.2012.
02:33
Večernje novosti A

Zvekiju plene imovinu?

Posle Milorada Ulemeka Legije, kome je na ime neplaćenih sudskih troškova, u visini od milion dinara, zapretila plenidba imovine, ista sudbina čeka i Zvezdana Jovanovića, njegovog saborca i ubicu srpskog premijera Zorana Đinđića. Doduše, iznos je za trećinu manji.

Zvezdanu Jovanoviću (sa lisicama) biće zaplenjena pokretna imovina u iznosu od 356.278 dinara
 

Jovanoviću, bivšem pomoćniku komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO), osuđenom na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera, na teret se stavlja dugovanje od 356.278 dinara, pa je Prvi osnovni sud u Beogradu naredio da mu se zapleni pokretna imovina u tom iznosu.


Ovakva odluka čeka na izvršenje od decembra prošle godine. Jer, utvrđeno je da se njegov stan u Ulici Marka Ristića 3 na Novom Beogradu ne vodi na njegovo ime, odnosno da je prodat. Policija je u međuvremenu, po nalogu suda, obavila provere i utvrđeno je, prema nezvaničnim informacijama, da Jovanović ne poseduje ništa od imovine, odnosno, da se i ono što ima njegova porodica vodi na drugoga.
 

''Zemunci'' kao siromasi

Gotovo niko od "zemunaca" koji duguju državi na ime sudskih troškova više nema ni pokretnu ni nepokretnu imovinu na svoje ime. To praktično znači da bi sud mogao da ostane kratkih rukava. - Posle donošenja takvog rešenja, ukoliko osuđenik ima primanja, na onsovu administrativne zabrane namiruju se sudski troškovi - objašnjava naš izvor iz suda. - Ukoliko nema primanja, a ni imovinu, sud, praktično, nema načina da svoje troškove naplati i osuđenicima se tada otpisuju dugovi.

Jovanović i još desetorica osuđenih "zemunaca" dužni su da ukupno plate tri miliona dinara za troškove suđenja za atentat na premijera Đinđića. Najveći dužnik suda je Milorad Ulemek Legija. Specijalni sud je svojevremeno doneo rešenje kojim je nekadašnjeg komandanta JSO obavezao da plati 538.450 dinara na ime troškova branioca po službenoj dužnosti. Obračunato je i da je za njegovo dovođenje na pretrese iz pritvorske jedinice utrošeno 52.608 dinara, dok su troškovi lečenja u pritvoru i obavljanja medicinskih analiza koštali 23.467 dinara.


Prema rešenju, Ulemek je bio dužan da sa Zvezdanom Jovanovićem, Ninoslavom Konstantinovićem, Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem, Sretkom Kalinićem, Milanom Jurišićem Juretom, Dušanom Krsmanovićem, Sašom Pejakovićem, Branislavom Bezarovićem i Željkom Tojagom, koji su kao i on osuđeni zbog učešća u ubistvu Zorana Đinđića, podeli troškove koje su imali punomoćnici porodice pokojnog premijera. Svi oni, takođe solidarno, prema sudskoj odluci, na ime Instituta za sudsku medicinu treba da uplate 37.830 dinara na ime troškova obdukcije pokojnog premijera, kao i za davanje stručnog nalaza i mišljenja.


Sud je uračunao i putne troškove svedoka, koji su to tražili, kao i dolazak veštaka. Tokom postupka za ubistvo premijera, veliki broj spisa je prevođen sa srpskog na nemački jezik i obratno, kao i na engleski, a sve to ove okrivljene košta 322.627 dinara. Pored toga, Ulemek je bio dužan i da plati deo od 1.488 evra, koliko je koštao simultani prevod kad su saslušavani veštaci sa Instituta u Visbadenu.


Osuđeni pripadnici "zemunskog klana" duguju 5.221.806 dinara i 2,1 milion evra na ime sudskih troškova. Najviše se potražuje od Milana Jurišića Jure (još nema zvanične potvrde o njegovoj smrti), Sretka Kalinića, braće Simović, Legije...

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 08:59
I treba tim bitangama i ubicama sve da uzmu. Sigurno je moguce pronaci i sta su kome od familije podelili, pa i to uzeti. Verovatno je bolje i za njih same, krvavi novac nikome na duge staze nije dobro doneo.
Sreda 11.07.2012. 08:05
Preneli imovinu na rodbinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online