Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.07.2012.
06:47
Press A

Da nisam naišla, bebu bi rastrgli psi

"Ne znam kakva je to majka i šta je moglo da bude u njenoj glavi, pa da tek rođeno dete ostavi na ulici. Da ja nisam slučajno naišla, bebu bi sigurno rastrgli kučići. Ma, ne smem ni da pomislim šta bi bilo da se te večeri nisam šetala ovim mirijevskim puteljkom", rekla je za "Pres" Jelena Z. (29), koja je u četvrtak uveče, desetak minuta pre ponoći, u žbunju u Ulici Ulofa Palmea pronašla tek rođenog dečaka i spasla ga sigurne smrti.

Beba je ostavljena pored kontejnera gde se često okupljaju psi lutalice, a pored nje je ostavljena i hrana koja je lako mogla da privuče kučiće
 

Prema nekim informacijama, bebu su iz belog kombija vranjskih registarskih tablica izbacile nepoznate osobe, koje su potom pobegle. Policija traga za majkom.


Pozvala Hitnu pomoć

Beba je, slučajno ili namerno, ostavljena pored zemljanog puta, nedaleko od kontejnera gde se često okupljaju kučići lutalice, a pored nje je ostavljena i hrana koja je lako mogla da privuče kučiće.


- Izašla sam sa drugaricom da se prošetam. Samo što sam odmakla od zgrade u kojoj živim čula sam plač koji je dopirao iz žbunja. Isprva sam mislila da je mačka. Prišla sam žbunu i zaprepastila se - priča Jelena Z.


Ona kaže da se kao majka deteta od tri godine šokirala i bukvalno paralisala, pa nekoliko trenutaka nije znala šta da radi.


- Dete je bilo golo. Na sebi nije imalo ništa. Mrdalo je nogicama i plakalo. Pored njega su bili neka folija i okrajak pice. Nisam mogla da verujem sopstvenim očima. Pitala sam kako je moguće da neko uradi tako nešto. Odmah su mi kroz glavu prošle slike kučića koji stalno prolaze tuda. Nekako sam ipak došla sebi i pozvala Hitnu pomoć - rekla je ona, i dodaje da je sačekala njihovu ekipu koja je bebu odvezla.


Lekari Hitne pomoći su bebi odmah isekli pupčanu vrpcu i prevezli je na Institut za neonatologiju. Direktorka instituta Niveska Božinović Prekajski kaže da je mališan uprkos svemu u dobrom stanju.


- Budući da je prevremeno rođena, trenutno se nalazi u inkubatoru i prima dodatnu količinu kiseonika - objašnjava sagovornica "Presa".


Nešto slično dogodilo se pre nekoliko dana i u Valjevu, kada je u selu Jasenica, u žbunju pored puta, gde se takođe okupljaju psi, pronađen dečak star svega sedam dana. Samo dva dana kasnije policija je pronašla majku A. M. (19) iz Valjeva, koja je čoveku sa kojim živi u vanbračnoj zajednici rekla da je dete umrlo na porođaju. Kako smo uspeli da saznamo, ona sa njim ima još dvoje dece, od kojih je jedno još ranije smešteno u hraniteljsku porodicu, dok joj je drugo oduzeo valjevski Centar za socijalni rad, kada se otkrilo da je tek rođeno dete ostavila u žbunju.


Stručnjaci sa kojima je "Pres" razgovarao kažu da ne znaju šta je gore - ubiti dete, što je klasično čedomorstvo, ili ga prepustiti sudbini i psima na ovaj način.


Kazna do pet godina

Psiohoterapeut Zoran Milivojević kaže da svako ko ne želi dete može da ga se oslobodi na pametniji način. On upozorava da je Srbiji pod hitno potreban telefon na koji će majke anonimno moći da dojave gde su ostavile bebu kako deca ne bi stradala.


- Na taj način bi se izbegle ovakve situacije, da se dete ostavi u šumi, gde su psi, a i tako bi ono otišlo u sigurne ruke. U Srbiji je sve manje dece i sve više parova bez njih, koji bi bili srećni da usvoje dete i koji čekaju po više godina na priliku da usvoje dete - priča Milivojević.


Za ovakva krivična dela predviđene su kazne od šest meseci do pet godina zatvora. Kako saznajemo u policiji, žene svoju novorođenu decu napuštaju ostavljajući ih ispred tuđih vrata kuća ili stanova, u ulazima stambenih zgrada, u blizini bolnica, prihvatilišta za decu i drugih ustanova, ali i u blizini kontejnera i na smetlištima. Na to ih pokreću različiti motivi - loš ekonomski položaj, gubitak posla ili nezaposlenost, patrijarhalna shvatanja, dugogodišnje zlostavljanje...

POVEZANE VESTI

Subota 07.07.2012. 07:38
Psi verovatno ne bi rastrgli bebu...imaju vise osecanja od "majke" koja je rodila....
Subota 07.07.2012. 08:16
Zlo sa predumišljajem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online