Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.06.2012.
08:51
Politika A

Policija tukla, a država isplatila Šešeljevog sina

Na ime sudskog poravnanja, Nikoli Šešelju isplaćeno nešto manje od 5.000 evra, pošto su ga krajem oktobra 2010. godine pretukli pripadnici MUP-a

Nikola, najstariji sin Vojišlava Šešelja

Najstariji sin Vojislava Šešelja, Nikola(28), na ime sudskog poravnanja, od MUP-a Srbije je uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora dobio 500.000 dinara, čime je okončan nemio događaj sa kraja oktobra 2010. godine. Ovu informaciju, do koje je došla "Politika", potvrdio je Nikola Šešelj, sećajući se kako je ekipa policajaca oko jedan čas posle ponoći, 26. oktobra, provalila u bife "Bela vita" u Sremskoj Mitrovici, a zatim ga izvukla napolje, oborila na zemlju i isprebijala.

Novinari su pokušali da se prekjuče vide sa Nikolom, ali visoki i suvonjavi sin predsednika SRS-a koji je više od devet godina u pritvoru Haškog tribunala, tog trenutka nije bio u porodičnoj kući Šešeljevih u Batajnici, ispred koje stalno dežura čuvar, dok dvorištem šetaju dva ogromna šarplaninca.

Razgovor smo zakazali juče, u centrali SRS-a u Zemunu. Sedeći u kancelariji Nemanje Šarovića, kandidata radikala za gradonačelnika Beograda na nedavnim izborima, sin Vojislava Šešelja iz braka sa njegovom prvom suprugom Vesnom, kaže da je te kišne noći u Sremskoj Mitrovici, prvi i jedini put doživeo nemilo iskustvo sa policijom.

Šta se zaista dogodilo u Sremskoj Mitrovici?

– U bifeu "Bela vita", igrao se organizovani turnir u pokeru. Bilo je nas 20 koji smo

Šešeljevom sinu plene imovinu?

igrali i 20 ljudi sa strane, koji su gledali. Oko sat posle ponoći, policajci su iznenada upali, razvalivši prethodno vrata. Hteli su da nas identifikuju. Viknuli su: "Ruke i lične karte na sto". Možda sam se sarkastično nasmejao. Jedan od njih mi je viknuo: "Ti mali, što se smeješ, dođi ovamo". Video sam koliko je sati, da je vrag odneo šalu i da oni nisu došli da nas identifikuju i provere, nego da nas napadnu. I dan-danas kažem, pukom srećom su mene pretukli. Da je neko drugi dobio batine, javnost nikada ne bi saznala – nastavlja Nikola Šešelj.

Policajci nisu znali da iz bifea odvode sina Vojislava Šešelja.

– Kada su me izveli napolje, nisu me pitali ni ko sam, ni šta sam, niti su mi proveravali dokumenta. Rekli su mi da stavim ruke na zid, raširili su mi noge. Dvojica policajca, jedan sa jedne, a drugi sa druge strane, naizmenično su me tukli. Posle dva, tri udarca, pao sam na zemlju. Padala je kiša, legao sam na mokar beton i trudio sam se da se sklupčam i zaštitim što više delova tela od udaraca – prepričava Šešelj, napominjući da je, prema njegovim informacijama, jedan od policajaca koji ga je tukao, te večeri dobio dete.

– Policajci koji su provalili u lokal bili su mrtvi pijani. Još jedan dečko je te noći dobio batine. Tada sam ga prvi put upoznao. Kada me policija konačno pustila, otišao sam u Urgentni centar, ali nisu me pregledali, tvrdeći da je gužva, pa sam otišao kod privatnog lekara. Još vidim slabije na oko u koje su me udarili – nastavlja Nikola Šešelj, ukazujući da su pripadnici MUP-a došli u jednom interventnom i jednom običnom policijskom vozilu.

On nije želeo da se vuče po sudovima, naložio je svom advokatu da prihvati ponudu o vansudskom poravnanju, iako svestan da po sadašnjem srednjem kursu NBS, nešto manje od 5.000 evra nije naročito visoka naknada za ono što je preživeo u "Bela viti".

Kumovi Toma i Vuk

Nikolu Šešelja je krstio lider SPO-a Vuk Drašković, a Nikoline sinove Vojislava i Ljubomira je krstio aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Posle osnivanja Srpske napredne stranke i napuštanja radikala, Nikola je prekinuo sve odnose sa Nikolićem i ne pamti kada su se poslednji put čuli telefonom.

– Vuk Drašković me zvao kada sam dobio batine i pitao me kako sam. Pre toga se zaista nismo čuli desetak godina – kaže Nikola Šešelj.

Prema pisanju pojedinih medija, posle incidenta sa sinom lidera radikala, petorica policajaca su udaljena iz policije, i protiv njih je sproveden disciplinski postupak, sa obrazloženjem da slučaj ispred bifea nisu prijavili starešinama i dežurnoj službi, niti su ga evidentirali u službenoj evidenciji.

– Koliko sam čuo, bili su mesec dana suspendovani, a onda su vraćeni na posao. Prema mojim informacijama, to im nije bilo prvi put – zato što je bilo potrebno da prebiju sina jednog političara, kako bi im se stalo na put – napominje Šešelj.

Pristao je na "prebijanje" duga sa državom i zbog još jednog razloga. Trenutno je bez posla i na spisku je Nacionalne službe za zapošljavanje. Pre nego što je razgovarao sa nama, otišao je da se raspita za posao. Upitan namerava li da počne da se aktivnije bavi politikom, sa smeškom odgovara:

– Za sada ne. Samo za sada.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 09:22
A šta kaže Čika Dača?
Petak 29.06.2012. 13:28
Malo, izgleda da se više dobija za duševnu, nego za stvarnu bol.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online