Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.06.2012.
04:29
Večernje novosti A

Uhapšen Stefan Vlajković, "naučnik - prevarant"

Pripadnici MUP Srbije uhapsili su u sredu Stefana Vlajkovića (25) zbog sumnje da je počinio krivična dela prevare i falsifikovanje isprave. Vlajkoviću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, posle čega će, uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanje dežurnom istražnom sudiji.

Stefan Vlajković nije pružao otpor prilikom hapšenja
 

Stefan Vlajković, javnosti poznatiji kao autor projekta lansiranja prvog srpskog satelita u svemir, sumnjiči se da je falsifikovao dokument u kojem je naveo da je položio 25 ispita sa desetkama, čime je uspeo da od Fonda za mlade talente dobije 578.000 dinara za doktorske studije u Cirihu.


Prevara je otkrivena kada je mladi "naučnik" poželeo da preko noći postane slavan, pa je u medijima počeo da priča da je ubedio NASA da napravi prvi srpski satelit. O tome je razgovarao i sa ovdašnjim ministrima, koji su ga, ništa ne sumnjajući, čak i podržali.
 

''Nameštaljka'' prodekana

Vlajković se nedavno obratio javnosti petnaestominutnom snimljenom porukom na Jutjubu, tvrdeći da je žrtva nameštaljke, "jer prodekan Ivan Dojčinović želi da mu otme projekat" izgradnje srpskog nano satelita, zbog čega će biti "ugrožene investicije EU u Srbiji".

U istoj poruci je naveo i da mu je prodekan Dojčinović lično potpisao potvrdu o položenim ispitima, ali da ga sada diskredituje da bi preuzeo njegove projekte.

Ubrzo je na Fizičkom fakuletu utvrđeno da nije diplomirao, da je od 25 položio samo sedam ispita i da je falsifikovao diplomu na osnovu koje je hteo da upiše doktorske studije u Cirihu.


Vlajković je zbog toga, početkom maja, izbačen sa Fizičkog fakulteta, a ova visokoškolska ustanova je odlučila da mu trajno zabrani upis na svim nivoima studija.


Vlajković nije bio dostupan policijskim i istražnim organima, jer se krio u selima oko Vrnjačke Banje, odakle je poreklom.


Zbog toga je MUP Srbije pre nešto više od mesec dana, raspisao poternicu za njim. Vlajković, koji je proglašen za srpskog prevaranta veka, nije uspeo da izbegne pravdu. Uhapšen je u sredu, u Beogradu. Kako pišu "Večernje novosti", nije se opirao hapšenju, a u policiji je, kao što se i očekivalo, negirao izvršenje dela koja mu se stavljaju na teret.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 08:32
Naucnik - prevarant? Mislite "ekonomista" ili "politicar"?
Četvrtak 28.06.2012. 11:06
Njega su uhvatili, mnoge nisu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online