Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.06.2012.
22:05
Večernje novosti A

Dvanaest bandi hoće da vlada Srbijom

Dok u Beogradu prašte bombe, automobili lete u vazduh i gore u garažama, splavovi nestaju u plamenu i traje rat kriminalnih grupa, zvanični organi ćute. Obrazloženje - u cilju istrage. Za to vreme, nameće se pitanje - gde je sledeća sačekuša, koja raskrsnica će biti poprište novog obračuna i ko sve od građana može da bude izložen opasnosti?

Foto: Arhiva

U nedostatku pravih informacija, sredstva informisanja nastoje da saznaju šta se stvarno dešava u srpskom podzemlju i kakav se to rat vodi.

- Ubistvo Boška Raičevića na ulicama Beograda je izvedeno da bi se javnosti i protivnicima prenela mafijaška poruka, da sa organizovanim kriminalcima nema šale i da oni krvlju naplaćuju svoje račune. Ujedno, ovaj zločin je plod mafijaških obračuna, koji u Srbiji traju između najvećih klanova i njihovih vođa - kaže za "Novosti" kriminolog Dušan Davidović.

Po njegovim saznanjima, u Srbiji postoji 12 velikih mafijaških klanova, koji su svoju moć izgradili na ilegalnim poslovima sa naftom, drogom, cigaretama, devizama, na otmicama i iznudama, kao i naručenim ubistvima i atentatima. I bez obzira na to što su neke vođe klanova likvidirani ili u zatvorima, njihovi sledbenici nastavljaju poslove i neminovno dolaze u sukobe zbog različitih interesa.

- Mafija funkcioniše kao multinacionalna kompanija, koja umesto da na tržištu sledi ponudu i potražnju, u podzemlju svoj interes isteruje likvidacijama suparnika ili njihovih saradnika, prijatelja, čak i poznanika, ali i otimanjem plena ili osvajanjem prostora za rad. Krvavi obračuni mafijaških klanova su i put do učvršćivanja moći u podzemlju - tvrdi Davidović.

U "sukobu interesa" već su bili Željko Ražnatović i Andrija Drašković, kao i njihovi simpatizeri, Milorad Ulemek, "zemunski klan" protiv "surčinaca", Željko Maksimović Maka protiv policijskih ljudi i Crnogoraca u Beogradu, Dejan Stojanović Keka protiv "novobeograđana", Sreten Jocić protiv članova duvanske mafije, Luka Bojović protiv "draškovićevaca“ i Joce Amsterdama, a Darko Šarić protiv suparničkih klanova na Balkanu.

- Mafijaški rat u Srbiji traje dve decenije i poprima karakteristike terorizma. U tom obračunu stradalo je pedesetak ljudi, koje su mafijaški klanovi tajno pratili, snimali, i pripremali se za njihove likvidacije. Ove metode obračuna mafija je preuzela od terorističkih grupa, s tim što teroristi nasiljem šalju političke poruke, dok kriminalci urbanim terorizmom šalju mafijaške poruke - tvrdi dr Milan Pašanski, ekspert za terorizam.

Pored borbe za ilegalna tržišta i mafijaške poslove, dr Pašanski kao razloge za obračune u podzemlju navodi i isterivanje mafijaške pravde, ali i raspodelu moći, koja često zavisi i od sprege klanova sa pojedinim strukturama u politici i društvu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 22:11
Mala bara, puno krokodila a drzavi ocigledno odgovara..........
Utorak 26.06.2012. 09:39
deljenje drzavljanstva nezabelezeno u svetu je dovelo da se u srbiji ne zna ko pije,jedino se zna ko placa.
Sreda 27.06.2012. 06:16
Rasčerupali bi Srbiju da mogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online