Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 18.06.2012.
20:16
Blic A

Čačak: Pišu kazne devojkama na rolerima

Čačanska policija uskoro će usmeno da opominje mlade, uglavnom devojke, koji se na rolerima kreću gradskim ulicama. Ukoliko opomene ne urode plodom, najavljuju i pisanje prekršajnih prijava, piše "Blic". Nadležni u Čačku su zabrinuti jer je vožnja rolera "poprimila ozbiljne razmere i predstavlja veliku opasnost za bezbednost saobraćaja".

Ko nepropisno vozi rolere ide kod socijalnog radnika

Devojčice i devojke, uglavnom od 12 do 20 godina, svakodnevno se mogu videti kako na rolerima prolaze najprometnijim gradskim saobraćajnicama. Njihova mnogobrojnost i nonšalancija, međutim, postali su u danima lepog vremena i veliki saobraćajni problem, što je i bio razlog za reagovanje čačanske policije.


"Apelujemo pre svega na naše mlade sugrađanke da se suzdržavaju od vožnje rolera na kolovozu. Manji je problem to što na taj način čine prekršaj, već što direktno ugrožavaju svoju bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Policijske patrole dobiće zadatak da posebno obrate pažnju na mlade na rolerima i da ih opominju. Nakon izvesnog vremena verovatno ćemo početi i sa izricanjem prekršajnih kazni jer je to u interesu roditelja i tih mladih ljudi", rekao je načelnik saobraćajne policije Dragoslav Krdžić i podseća da vozače rolera zakon tretira kao pešake, zbog čega im je zabranjeno kretanje po kolovozu.

Imajući u vidu da je većina devojaka koje upravljaju rolerima maloletna, postavlja se pitanje da li ih je uopšte moguće kažnjavati. Procedura, kako piše "Blic", predviđa da policija prilikom evidentiranja nepropisnog kretanja na rolerima podnosi prijavu sudiji za prekršaje, a on je obavezan da o tome obavesti Centar za socijalni rad. Posle toga se o prekršajnoj prijavi obaveštavaju roditelji maloletnika i sa njima se u određenim situacijama obavlja razgovor. Prema informacijama iz policije, Centar za socijalni rad skoro redovno umesto kazne izriče ukor.

"Pošto je maloletnike na rolerima skoro nemoguće kazniti, ostaje nam samo da apelujemo da poštuju pravila saobraćaja i da sebe i druge ne izlažu opasnosti", naglašava Krdžić.

Iako se većina vozača slaže da devojke na rolerima predstavljaju ukras svakog grada u prolećnim i letnjim mesecima, mnogi od njih ipak zaziru od "rolerašica" zbog činjenice da nisu baš sve rekreativke dovoljno vične ovoj aktivnosti.

"Neretko se vrlo bezobrazno i bahato sredinom ulice kreću krivudavom cik-cak putanjom u amplitudama od metar i po. Jedna devojka je pala ispred mog vozila i jedva sam ukočio. Nemam ništa protiv vožnje rolera, ali smatram da bi to trebalo da se radi po trotoaru", rekao nam je taksista Slobodan Vujović.

Vozačice rolera otkrile su zbog čega je posebno uživanje baš vožnja ulicom, a ne trotoarom. Tajna je u kvalitetu asfalta. "Kolovozom se vozim zbog toga što je asfalt gladak, pa je veliki užitak kretati se na rolerima upravo na takvim mestima. Nikada se ne vozim za vreme saobraćajnog špica, a po pravilu biram manje prometne ulice. Mislim da sam dovoljno oprezna, ali ću probati da poštujem apel policije. Sigurna sam da ću ponekad sebi morati da dam oduška vožnjom sredinom ulice", kroz smeh kaže 16-godišnja Jana Mitić.

Ponedeljak 18.06.2012. 20:22
xmm...a lopovi u džipovima piče slobodno.....more....doći će kraj ovakvoj diktaturi !
Utorak 19.06.2012. 07:35
Učestalost izrečenih novčanih kazni za prekšaje ukazuje da je država najzad našla načina za fini, prikriveni oblik harača.
Utorak 19.06.2012. 00:36
Grdje i bahatije saobracajce nisam u zivotu sreo od Cacanskih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online