Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.05.2012.
04:21
Beta A

Optužnice za trgovinu organima za dve-tri godine

Specijalno tužilaštvo Euleksa za istragu trgovine ljudskim organima na Kosovu prve završene istrage i optužnice moglo bi okončati kroz dve-tri godine, a tužilaštvo Euleksa smešteno u Briselu u tome ima tesne radne veze s izvestiocem Saveta Evrope o trgovini organima Dikom Martijem.

To su danas novinarima u Briselu preneli dobro upućeni međunarodni izvori koji su ocenili da je i Marti više nego zainteresovan da se istraga temelji i na nalazima koje je on uspeo da skupi. A smatra se i da materijal koji je izneo Dik Marti u svojoj istrazi
svakako opravdava sveobuhvatne istrage o zločinima.

Foto: Ilustracija

Ovi izvori su naveli da je Specijalna istražna grupa Euleksa za istragu Martijevih navoda ovlašćena ne samo za istragu navoda o vađenju i trgovini organima zarobljenih Srba, kao i Albanaca optuženih za saradnju sa srpskim vlastima, već i za istrage i podizanje optužnica za sve ratne zločine, ubistva, otmice i zlostavljanja lica u razdoblju 1999-2000.

To je, kako se smatra, najveći tamni oblak koji stoji nad balkanskim područjem i možda najteži slučaj ratnih zločina koji nije rasvetljen, ukazali su ovi izvori. U tome je već uspostavljena veoma ohrabrujuća saradnja i dobijena su čvrsta obećanja od vlasti na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji. Operativna saznanja o dosadašnjim istragama se, što je potpuno razumljivo, ne mogu obelodanjivati, ali je upravo zbog bezbednosti istrage ceo specijalni istraživački tim za "dosije Marti" smešten u
Briselu.

A to da li će se suđenja možda odvijati i na samom Kosovu ili drugde, zavisiće, kako je rečeno, od tamošnjih političkih i bezbednosnih prilika, što znači i da će biti suđeno po kosovskim ili zakonima neke druge zemlje. Upravo politički i bezbednosni razlozi na Kosovu su bili presudni za to da se sedište specijalnog tužilaštva i istrage Euleksa za Martijeve navode izmeste s Kosova i smeste u Briselu.

Obavešteni zvaničnici su rekli i da činjenica da na Kosovu ne postoji zakon o zaštiti svedoka predstavlja izazov s kojim se suočava specijalni istražni tim o Martijevom izveštaju, ali se radi zajedno sa zemljama članicama EU i još nekim državama da se nađe odgovarajuće rešenje za zaštitu svedoka.

Naglašeno je i da otud postoji zabrinutost, traže se pouke iz ranijih istraga i nastoji da se sve sredi na najkonstruktivniji i delotvorniji način. Takođe je preneseno da je pitanje Euleksovog zaštićenog svedoka, kosovskog Albanca koji je nađen mrtav u Nemačkoj, takođe nešto što se može videti u sklopu odluke da se specijalni istražni tim smesti u Brisel.

POVEZANE VESTI

Subota 26.05.2012. 05:31
Велика већина срба сматра ово обичном фарсом.
Subota 26.05.2012. 10:11
Niko ne kaze da je Srbija zainteresovana, nego je Marti zainteresovan. Ocigledno se ceka da Marti umre i da nema svedoka, kao slucaj Hradinaj, LJimaj, pa da zatvore slucaj. Vec vidjeno. Na zapadu su samo Srbi kriminalci svi drugi su zrtve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online