Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.05.2012.
02:07
Blic A

“Biće velikih hapšenja zbog korupcije u Srbiji“

- Biće uskoro velikih hapšenja zbog korupcije, a posebno smo fokusirani na finansijski i privredni kriminal i njegov koruptivni uticaj na državne organe. To je najveći problem naše zemlje kada je reč o kriminalu i korupciju - rekao je za “Blic” tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Miljko Radisavljević: Mislim da je stepen bezbednosti u Srbiji danas izuzetno visok
 

Radisavljević, takođe, najavljuje da će biti novih oduzimanja imovine i da je posebno zanimljiva imovina srpskih kriminalca u Španiji, čijom će se zaplenom, kako napominje, tek videti sva moć organizovanog kriminala.


- Procenjuje se da više stotina miliona evra leži u ovakvoj imovini ili na skrivenim računima po raznim egzotičnim ostrvima. Vile, tzv. Srpska ulica u Malagi, stanovi u Barseloni, Madridu, Granadi, zemljama bivše Jugoslavije, ogromna količina keša koji se krije u malim iznosima pod šifrovanim računima na egzotičnim ostrvima i pokušava da se opere kroz umetnine i zlatne poluge, investiranje u druge nelegalne poslove, ali i legalne, pre svega privatizacije, pokazuju svu veštinu organizovanog kriminala sa kojom države moraju da se bore. Kada vidite da se u ekonomskim krugovima govori o tranši MMF ili podršci Rusije za železnice od 200 miliona evra, shvatićete koliko je zaplenjenih 350 miliona evra značajno za građane Srbije i njenu ekonomiju - kaže tužilac Radisavljević.
 

Skank kupovali i maloletnici

Kako komentarišete hapšenje grupe koja je na Zvezdari imala laboratoriju droge i zaplenu 450 kilograma skanka?
- Grupu je karakterisala veoma dobra organizacija. Dugo smo je pratili i otkrili da se radi o velikoj laboratoriji za proizvodnju skanka koja je snabdevala distributivnu mrežu u Srbiji, Mađarskoj i zemljama zapadne Evrope. Čekali smo da otkrijemo vrh organizacije koji je organizovao proizvodnju u laboratoriji u srcu Beograda. Grupa je radila nešto više od dve godine, a među kupcima su, nažalost, bili i maloletnici kojima je skank distribuiran kroz mrežu narko-dilera.

Koju kriminalnu grupu sad smatrate najopasnijom u Srbiji?

- Pošto smo organizovani kriminal sveli na grupe lokalnog tipa, mislim da je stepen bezbednosti u Srbiji danas izuzetno visok. Tome je u najvećoj meri doprinela odlična koordinacija službi bezbednosti i policije, zahvaljujući ulozi Saveta za nacionalnu bezbednost. Posebno je značajan međunarodni autoritet Saveta, koji nam je omogućio efikasniju komunikaciju sa drugim organizacijama u svetu koje rade iste poslove. Primer DEA je jedan od najubedljivijih.


Više puta je naglašeno da Darko Šarić nije vrh piramide organizovanog kriminala. Ko je to, iz kojih krugova, ima li tragova koji vode ka politici?

- Kriminalne grupe po pravilu u svoje poslove pokušavaju da uvuku ljude iz javnog života koji ponekad nisu imuni na primamljive ponude koje stižu od ”uspešnih biznismena“. Ocenjujući sve ono što smo prikupili, ušli smo u veliki postupak protiv jedne od najjačih balkanskih mafijaških organizacija, optužili smo sve one za koje imamo dokaze.


Srbija se pročula i po kradljivcima vrednih slika. Kuda vodi ta istraga?

- Imamo veliki broj avanturista koji su se specijalizovali za određena krivična dela, među kojima su i kradljivci umetnina, čija ambicija zaista zaslužuje veću pažnju države. Glorifikacija „Pink Pantera“ i sličnih grupa samo dodatno motiviše ovakve ljude da ponovo pokušaju. Umetnine su veliki izazov. Samo Sezanov „Dečak u crvenom prsluku“, Pikasove ili one Modiljanijeve vrede stotine miliona evra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.05.2012. 08:10
SMRDE OD GLAVE....HAPSITI SVE KOJI UNESREĆIŠE I OPLJAČKAŠE OVU DIVNI ZEMLJU I NAROD!
Ponedeljak 21.05.2012. 09:30
Ovi o kojima on prica su se bavili kriminalom napolju i na svoj nacin zaradili pare, nisu ojadili nacionalne firme, ostavili ljude bez posla, dobijali sve i svasta za simbolicnu cijenu, uz sumvencije po " zaposlenom " radniku itd. Njima prvo treba oduzimati imovinu i procesuirati ih ! Jos da dodam, kako si se pozurio da budes dobar, radi se o stolici ! Ja licno imam vise simpatija prema onima sto rade svoj posao napolju, nego ovi licemjeri koji su drzavu i narod opljackali, a druge zovu kriminalcima, oni su odlikasi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online