Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
04:36
Blic A

Luka Bojović u Španiji kupovao stanove i zlato

Španska policija i tužilaštvo otkrili su na Pirinejskom poluostrvu imovinu koju su kupili pripadnici zemunskog klana i grupe Darka Šarića, piše beogradski “Blic”. Stanovi su otkriveni u Madridu, Barseloni, Grenadi i Marbelji, a luksuzna vila u Malagi.

Luka Bojović i "zemunci" odlično su razradili mehanizam pranja novca
 

“Zemunci” i Luka Bojović, kao i članovi Šarićeve grupe, imali su u Španiji i turistička preduzeća, hotele, jahte... Istovremeno, Španci su otkrili i stotinak računa otvorenih posredstvom of-šor kompanija na Sejšelima, Devičanskim i Kajmanskim ostrvima preko kojih su prali novac od prodaje droge.


- Mehanizam pranja novca bio je veoma razrađen. Oni su više manjih iznosa uplaćivali preko of-šor kompanija na Sejšelima, Devičanskim i Kajmanskim ostrvima. Do sada je identifikovano stotina takvih računa. Za novac su pripadnici grupa kupovali uglavnom nekretnine, jahte, ali i zlatne poluge i umetnine. Sumnja se da jedna zavidna količina zlatnih poluga potiče od kokainskog novca. Biće potrebno vreme da srpski i španski istražni organi utvrde tokove novca od droge, koji je prebacivan preko više računa, a imovina je prepisivana na druge osobe - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

U Madridu i Barseloni je otkriven po jedan stan. Pripadnici kriminalnih grupa su voleli apartmane u elitnim turističkim mestima, pa su u Grenadi imali čak pet, u Marbelji dva, a bili su i vlasnici više objekata u Malagi, gde su srpski i španski istražitelji jednu ulicu nazvali - srpskom. Tu je bila i luksuzna vila, vredna nekoliko miliona evra.
 

Ispituje se i imovina Slobodana Radulovića

Osim imovine pripadnika grupe Luke Bojovića i Darka Šarića, ispituje se i imovina Slobodana Radulovića, nekadašnjeg direktora “C marketa” koji je u bekstvu zbog suđenja takozvanoj stečajnoj mafiji.

U toj istrazi je otkriveno da je Radulović, još dok je bio direktor “C marketa”, zajedno sa članovima svoje porodice poslovao sa preduzećima u Španiji. Sumnjalo se da se on tamo krije.

- U lukama svih tih primorskih mesta otkrivene su i jahte za koje se sumnja da su pripadale srpskim narko-dilerima. Sumnja se da su ih koristili da bi drogu unosili u Španiju. Te jahte su dolazile do velikih brodova i zatim se vraćale u luke, gde je droga istovarana. Iste jahte su koristili i za krstarenja, ali su ih i rentirali - kaže izvor “Blica”.


Pripadnicima narko-grupa posebno je bilo interesantno da ulažu novac u turistička preduzeća i kupovinu hotela, pa je to bio jedan od legalnih poslova u koje je ubacivan novac od prodaje droge.


Predstavnici srpskog tužilaštva i Ministarstva pravde bili su u Španiji, kada je dogovorena saradnja i u finansijskim istragama.


Prema međunarodnim ugovorima, postupak sa imovinom stečenom kriminalom obično podrazumeva da polovina vrednosti ostaje zemlji gde se nalazi, a ostatak u zemlju odakle je kriminalac. Procenjuje se da je imovina srpskih kriminalaca u Španiji vredna nekoliko stotina miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online