Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.05.2012.
10:30
Blic A

Šverc goriva cveta na Dunavu

Srpski carinici su u nedavnoj akciji su zaplenili oko 7.000 litara dizel goriva na Dunavu kod Smedereva. Prema procenama stručnjaka, rečni šverceri goriva godišnje oštete budžet Srbije za najmanje deset miliona evra.

Pogonsko gorivo prodaju srpskim švercerima

Smederevo je centar krijumčarenja koje funkcioniše tako što šverceri kupe gorivo sa stranih brodova koji prolaze kroz Srbiju, a onda ga prodaju po daleko nižoj ceni od tržišne.

Sistem šverca dizel goriva u Srbiji, pogotovo u vreme poslednjih poskupljenja i te kako je u porastu. O tome govori i veća zaplena srpskih carinika, policije, koja je za 20 odsto veća nego u 2011, ali i to što je sve više prodavaca goriva na ulici. Strani borodovi, koji saobraćaju srpskim rekama, ne plaćaju nikakve dažbine državi Srbiji, takse, akcize za gorivo koje imaju u rezervoaru, koje se tretira kao pogonsko. To često zloupotrebljavaju, pa srpskim švercerima prodaju i po nekoliko hiljada litara.

"Snalaze se na najrazličitije načine. Imaju osobe za kontakt koje zovu po ulasku u Srbiju i u toku noći se usidre i istaču gorivo. To u papirima pravdaju kao povećanu potrošnju. Zatim pominju manevre koje su navodno radili zbog plićaka, a nekad smo nalazili i cigle u rezervoarima čime su pokušali da lažiraju količinu dizela. Nelegalni prodavci od stranaca kupe naftu, odvezu je u neko skladište i prodaju po daleko nižoj ceni od tržišne", kaže izvor "Blica" iz policije.

Krijumčari goriva su izuzetno dobro opremljeni. Policija je u toku ove i prošle godine zaplenila na desetine motornih i gumenih čamaca, cisterni, koje su za potrebe šverce bile ukopane u zemlju. Ipak, hapšenje švercera je izuzetno teško.

"Kad imaju akciju šverca većih razmera, postave ljude na obalu koji im mobilnim telefonima javljaju kad mi krenemo u patrolu, pa se sklone. Ako to ne uspe, onda čim nas spaze na reci, krenu u beg po obali, poput prošlog puta kad su nam se krijumčari razbežali po obližnjem ribarskom naselju kod Smedereva. Ipak, imamo i mi načina da im stanemo u kraj, pogotovo sa novom opremom i stalnim patrolama," objašnjavaju u policiji.

U jednoj od policijskih akcija, kada je uhapšena grupa iz Smedereva i Požarevca, među švercerima je bilo i pripadnika MUP-a. Oni su javljali krijumčarima kada se Smederevu približava strani brod i kada je rečna patrola krenula u obilazak Dunava. Ova grupa se sumnjiči da je prodajom goriva koje nije oporezovano i po znatno nižoj ceni od one sa pumpi oštetila budžet za milion evra.

Ekonomista Đorđe Celjić, koji radi u jednoj od kompanija koje se bave prodajom goriva, kaže da je budžet Srbije godišnje oštećen za više od deset miliona evra samo zbog šverca goriva na Dunavu.

"Godišnje se zapleni od 60 do 80 tona dizela, ali ta količina se vrtoglavo uvećava. Zatim, koliko policiji švercera promakne, godišnje se proda na ulici najmanje tri puta više goriva od zaplenjenog. To znači da je šteta po građane Srbije vrlo velika, iako je za mnoge isplatljivije da gorivo kupe kod uličnog prodavca nego na pumpi. Ipak, tako se nelegalno bogate određeni slojevi ljudi koji šverc goriva često povezuju sa drugim nelegalnim delima," ističe Celjić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.05.2012. 11:18
pa nek jos dignu cena goriva kao da smo u svajcarsku ili u eu pa ce narod opet ici u susedne drzave da kupuju i preprodaju itd zalosno plate 300 evra a gorivo na eu standardu pa to moze samo u srbiju i u ovoj vlast bas mi se gadi ovo sve
Četvrtak 17.05.2012. 13:28
Svaki prosecni Smederevac zna ko su glavni sverceri goriva. Hvataju sitne ribe koji na malo prodaju gorivo stanovnistvu,dok ajkule koje imaju zastitu celnika opstine i policije rade nesmetano. Oni gorivo prodaju vlasnicima obliznjih privatnih pumpi ali njih i pumpadzije niko ne dira. Nesto slicno kao sverc droge,hvataju sitne ribe dok krupni igraci rade nesmetano
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online