Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.05.2012.
11:48
Beta A

Zatvor zbog uvrede episkopa Irineja

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je na protest zbog zatvorske presude njihovom aktivisti jer je uvredio bačkog episkopa Irineja.

Petakov je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse"
 

Po toj presudi, aktivista Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor.

Građanski protest protiv presude Zoranu Petakovu najavljen je za sutra u podne, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

"Pravosuđe je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu između države i crkve", piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da, s druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su "u milosti SPC", prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Petakov je dobio rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od 100 dana, jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede vladike Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse".

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji, a sud je ovu tvrdnju označio kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane. I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 11:56
sledeci put nek drzi jezik za zube , nije on canak pa da se krije iza poslanickog imuniteta i da pljuje po vecini ...
Sreda 16.05.2012. 12:02
malo je i dobio...
Sreda 16.05.2012. 19:53
Stvarno je preterao kako moze Vladiku Artemija da trpa u isti kos sa Atanasijem, Amfilohijem, dodao bih i g. sa slike Irineja mocnog? Zakonodavstvo treba da funkcionis kada su uvrede bez osnova i argumenata u pitanju i zastiti licnost ljudsku. Ali sta je bilo sa postupkom koji je Vladika Artemije pokrenuo zbog nedokazanih uvreda da je lopov, zbog cega je bio i progonjen? Kobra pljuvac Tasa je sipao bujicu otrova bez dokaza? Zasto onda on, Amfilohije koji ga je nazivao ludakom, Irineji i ostali tuzioci bez dokaza nisu zavrsili u cuzi zbog uvreda jednog cestitog Vladike, vec se samo stiti Irinej mocni? Zar se ipak ne radi o staroj sprezi karika moci, vlasti i crkve?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online