Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 16.05.2012.
09:49 >> 14:32h
Alo!, Beta A

Tatonovi tužili Srbiju i MUP

Porodica francuskog navijača Brisa Tatona, na smrt pretučenog u Beogradu 2009. godine, podnela je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Republike Srbije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, kojom od države traži odštetu od300.000 evra.

Roditelji Brisa Tatona danas podnose tužbu protiv Srbije!

Advokat porodice Slobodan Ružić rekao je agenciji Beta da je tužba podneta jer se Republičko javno pravobranilaštvo u roku od 60 dana nije izjasnilo o predlogu za mirno rešenje spora, koji je porodica Taton pravobranilaštvu podnela 15. marta.

Ružić je rekao da je porodica Taton tužila državu, odnosno MUP Srbije, za "pretrpljene nematerijalne štete i duševne boli", a kao razlog se navodi to što policija nije preduzela ništa da bi zaštitila bezbednost francuskih državljana.

Tužba je podneta u ime Tatonovih roditelja i sestre.

Bris Taton je (28) je 17. septembra 2009. pretučen na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Nanete su mu teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu.

Taton je preminuo 29. septembra u Kliničkom centru Srbije.

U odštetnom zahtevu traži se da država Srbija isplati po 100.000 evra roditeljima i sestri ubijenog Francuza koga su navijači Partizana brutalno pretukli na Obilićevom vencu. Napadačima su nedavno izrečene pravosnažne presude, kojima su kažnjeni od sedam do 15 godina zatvora. U Ministarstvu pravde, međutim, tvrde za "Alo!“ da Tatonovi nemaju osnova da tuže državu.


- Postoji Zakon o obligacionim odnosima, koji jasno utvrđuje odgovornost države u slučaju terorističkog napada, kada je ona dužna da isplati odštetu, što ovde nije slučaj. Ovde je takođe jasno utvrđen krivac, tako da oštećeni mogu da traže odštetu na ime nematerijalne štete od okrivljenog. U suprotnom bi porodica svakog ko je ubijen ili bukvalno svakog ko dobije batine na ulici mogla da tuži državu i pita zašto ga nije zaštitila. Policija svakako ne može obezbeđivati svakog stranca koji dođe u Beograd, jer se to ne radi ni u jednoj zemlji na svetu, pa tako ni stranci u Francuskoj ne dobijaju policijsko obezbeđenje tokom boravka. Taton u trenutku zločina nije bio na stadionu, nije se organizovano kretao sa navijačima, došao je u Beograd dan-dva pre utakmice, sedeo je u kafiću... Tako da tu nema nikakvih propusta niti osnova za zahtev za odštetom, niti mi imamo nameru da se nagodimo - kaže izvor lista "Alo" u Ministarstvu pravde. S druge strane, Ružić tvrdi ima osnova za tužbu.


- Trebalo je svakako da ga policija zaštiti, a državni organi su odgovorni jer nisu učinili ništa da se incident spreči! Do Brisove smrti takođe i jeste došlo usled nasilja i terora, tako da mislim da ima osnova za tužbu. Iako su sudovi smislili lepu praksu po kojoj državni organi štite sami sebe, mi ćemo tužiti državu, pa ćemo videti da li će nam isplatiti odštetu - kaže Ružić za list "Alo!“.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 09:52
Није доста што су "кривци" кажњени, него сад и цела држава да буде крива? ЕУ стандард?!
Sreda 16.05.2012. 10:07
" U odštetnom zahtevu traži se da država Srbija isplati po 100.000 evra roditeljima i sestri ubijenog Francuza koga su navijači Partizana brutalno pretukli na Obilićevom vencu." a stricu, babi i dedi? njima ništa??? baksuz je PRETUČEN na Obilićevom vencu, ali je UBIJEN nekoliko dana kasnije u urgentnom centru... šta sa ubicama Milice Rakić.... Ranka Panića.... ???
Sreda 16.05.2012. 11:11
Očigledno namešten proces..Izjave svesdoka i snimci kamera nisu uzeti u obzir.. Svako ko je kriv treba da odgovara ali po pravdi..a ne po šlihtanju francuskoj administraciji.. Uostalom..može li neko da prebroji broj nevino pobijenih srba u Francuskoj...ko je za to odgovarao..kolike su bile kazne..i kolika odšteta???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online