Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.05.2012.
17:06
Beta A

Umesto u zatvoru, služenje kazni u javnim preduzećima

Osobe osuđene za lakša krivična dela moći će da izdržavaju kazne kroz besplatan rad u pet javnih preduzeća u Kragujevcu, u okviru programa alternativnih sankcija koji se sprovodi u sedam gradova Srbije - osim u Kragujevcu, i u Beogradu, Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Nišu.

U Skupštini Kragujevca je potpisan ugovor o sprovođenju izvršenja uslovne osude

Jedan od budućih "poslova" - Parking servis

sa zaštitnim nadzorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i Javnih komunalnih preduzeća Zelenilo, Gradska groblja, Parking servis, Vodovod i kanalizacija i Čistoća.

Načelnica odeljenja za tretman i alternativne sankcije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dušanka Garić, rekla je da se takav način izvršenja sankcija sprovodi dve godine i da je u Srbiji realizovano 180 takvih kazni, a u izvršenju je oko 50.

"Na odsluženje kazne kroz obavljanje besplatnog javnog rada upućuju se lica osuđena za lakša krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do tri godine, u oblasti saobraćaja ili za krađu struje, neplaćanje alimentacije i slično", rekla je Dušanka Garić i navela da na taj način kaznu mogu da izdržavaju i optuženi za teža krivična dela, ali je sud razmatrajući način izvršenja i ličnost izrekao blažu sankciju.

Dušanka Garić je rekla da je do sada društveno koristan rad državi doneo uštedu od oko milion dinara.

"Zatvorska kazna je skupa i šteta je za sve kada se izdržava kazna od tri ili četiri meseca u zatvoru, od toga nemaju korsti niti društvo niti osuđena lica. Iz budžeta se za svakog osuđenika izdvaja minimalno 16 evra dnevno", rekla je Dušanka Garić i dodala da su osuđenici koji izdržavaju alternativne sankcije vrlo motivisani i disciplinovani i obavljaju jednostavnije poslove koji ne nose odgovornost.

"Imamo čak i slučaj da se jedan osuđenik nakon završenog termina za sankciju u preduzeću gde je obavljao društveno koristan rad dobio stalni posao. Uz ovaj rad oni mogu da žive normalno u svojim porodicama i imaju ličnu satisfakciju da se na neki način iskupljuju za dela koja su počinili i da su vratili dug društvu", reka je
Dušanka Garić.

Osuđenici su tokom izdržavanja kazne u preduzećima pod nadzorom poverenika i predstavnika poslodavca i kontroliše se dolazak na posao i učinak na radnom mestu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2012. 17:37
a jel imate kuma? msm nije da se ja namećem ali eto da predložim ...Vladu....put u Pariz....medeni mesec....o trošku kuma.....a i ne sme niko da vas pipa..
Subota 12.05.2012. 09:33
Ovo je još bolje nego nanogvica. Još može i da se desi da osuđenoka nagrade, i zaposle za stalno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online