Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.04.2012.
04:18
Vestionline A

AI traži puštanje Hasana Abazija

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) oštro je osudila hapšenje kosovskog Albanca Hasana Abazija u Srbiji, kao "politički motivisano" i zatražila njegovo oslobađanje, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

"Uputićemo pismo Vladi Srbije i zatražiti oslobađanje Abazija. Amnesti smatra da je on politički zatvorenik, jer je jedini razlog što je uhapšen činjenica da je Albanac", rekla je za RFE predstavnica te organizacije Sian Džons.

Foto: Ilustracija

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog tog hapšenja.

"Sve govori da se radi o recipročnom hapšenju, hapšenju iz osvete, nakon što je
na Kosovu prethodno uhapšeno šest Srba. O tome svedoče i veoma uznemirujuće izjave ministra (policije Ivice) Dačića da će Srbija recipročno hapsiti Albance iako zakon ne dozvoljava hapšenja po principu reciprociteta ili osvete", rekla je Sian Džons.

"Ono što je zaprepašćujuće u svemu ovome jeste što je optužnica protiv Abazija još na snazi uprkos tome što je napisana 1999. godine i što su svi ostali Albanci pod teretom sličnih optužnica bili amnestirani od strane novih vlasti još 2001. godine, a poslednja grupa zatvorenika puštena iz srpskih zatvora 2002. godine", rekla je predstavnica AI.

Hasan Abazi iz Uroševca, predsednik Nezavisnog sindikata metalskih radnika Kosova, uhapšen je 28. marta na Končulju kod Bujanovca na putu ka Hrvatskoj, gde se održavao regionalni sindikalni skup. Srpsko vojno pravosuđe ga je 1999. godine optužilo za špijunažu, a sud u Gnjilanu na osnovu takve optužnice izdao poternicu 2005. godine.

AI ukazuje i na mnoga prava regulisana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i srpskim zakonima, koja je Srbija već pritvorenom Abaziju uskratila. Tako mu više od 48 sati nije bilo dozvoljeno da se sastane sa advokatom, nije izveden pred sudiju, niti mu je bilo dozvoljeno da kontaktira sa porodicom, podseća RFE.

Zabrunutost tim hapšenjem izrazili su u pismu srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću i članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan i Jelko Kacin.

Oni su u pismu ukazali da to hapšenje "izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji".

POVEZANE VESTI

Subota 14.04.2012. 12:42
Pa sto se niste javili kad su uhapseni Srbi? Nego tek sad, kad je Siptar uhapsen. Djubrad
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online