Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.04.2012.
05:32
Večernje novosti A

Hakeru platili da ruši državne sajtove?

Uhapšeni haker G. V. (19) iz Pančeva, koji je neovlašćeno pristupao serverima državnih organa i službi, primao je novac za svoje akcije, tvrde u tužilaštvu. Haker G. V. (19), iz Pančeva, koji je uhapšen 8. marta ostaće u pritvoru dok sud ne odluči drugačije.

Foto: Ilustracija
 

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal protiv njega je podiglo optužbeni predlog jer je, između ostalog, napadao internet-stranice ministarstava Vlade Srbije, predsednika, državnih institucija...
 

U tužilaštvu tvrde da postoji osnovana sumnja da je haker poznat pod pseudonimima "John the Ripper" i "SunTzu" za neke od tih napada bio i plaćen. Devetnaestogodišnji Pančevac, vanredni učenik srednje škole, osumnjičen je da je brisao ili menjao internet-prezentacije predsednika Srbije, Ministarstva pravde, Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal...
 

U optužbenom predlogu stoji da je G. V. odgovoran za 28 hakerskih akcija koje su okarakterisane kao računarska sabotaža, pravljenje i unošenje kompjuterskih virusa, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru i pravljenje i davanje sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.

"G. V. je neovlašćeno pristupao serverima na kojima su bile internet -prezentacije raznih državnih organa i javnih službi i menja prethodno postavljena korisnička imena i šifre," objašnjava Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.

"Posle toga je preko društvenih mreža omogućavao drugima da menjaju sadržaj ovih prezentacija. Neka od ovih krivičnih dela vršio je radi sticanja imovinske ili druge koristi. Posle podizanja optužnog predloga rešenjem pretresnog veća Višeg suda u Beogradu njemu je produžen pritvor do dalje odluke suda."

U tužilaštvu kažu da je u toku i pretkrivični postupak protiv još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili njegovi saučesnici. Grupa "Anonimus Srbija" zatražila je, preko svog Fejsbuk-profila, da G. V. bude pušten na slobodu.

"Mi tražimo jednak tretman za sve," stoji u saopštenju "Anonimusa". "Zašto se prema momku, koji je uradio difejs sajta, što je pandan lepljenja vaših predizbornih plakata na nedozvoljenim mestima, odnosite kao da je u rangu sa teškim kriminalcima, koji iza sebe imaju ubistvo?"

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Koliko košta haker i šta nudi?
Četvrtak 12.04.2012. 05:48
Интернет постаје један од нај погоднијих начина за манипулацију људима.Можда је све ово бунт младих на свеопшту глобализацију,али и то је кратког даха јер немају никакве идеје.
Četvrtak 12.04.2012. 13:13
Sta se to desava ovih dana u Srbiji - kao da je pocela SABLJA-2. Uhapsise one sto su palili ambasadu, ministar policije kaze nema pojma o tome. Kao da neke paralelne naoruzane formacije preuzimaju kontrolu u Srbiji (? neke Nato policije/CIA). Nasilno preseljavaju Rome, hapse ljude sto se bune, zastrasuju narod. Sad neko hapsi za kradju slike ucinjene pre 4 godine. Pitanje je ZASTO SADA PRED IZBORE? Dal su videli da bi na postenim izborima dosmanlije sigurno izgubile, i Natovci odlucili da preuzmu kontrolu, zastrase narod, omoguce masovnu izbornu kradju glasova, gde ce biti onemogucena kontrola brojanja glasova, a svako ko se buni biti uhapsen ili likvidiran. Tako oni rade u banana drzavama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online