Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.04.2012.
14:19
B92 A

Trgovci ljudima plaćaće i odštetu

Pravosnažno osuđeni zbog trgovine ljudima biće obavezni da isplate i materijalnu odštetu svojim žrtvama. To je suština predloga kojim se policija Srbije pridružila ideji međunarodnih i nevladinih organizacija za dodatno kažnjavanje ovih trgovaca, pišu beogradski mediji

Prošle godine u Srbiji otkrivene 93 žrtve trgovine ljudima: Najranjivije žrtve su mladi i deca koju trgovci ljudima seksualno iskorišćavaju ili prisiljavaju na prosjačenje i krađe
 

Takva praksa već postoji u Makedoniji, dok kod nas žene i muškarci koji su vrbovani, seksualno ili radno eksploatisani, nadoknadu za pretrpljeno mogu da traže samo u parničnom postupku.

- Treba da bude osnovan i fond za pomoć i podršku rehabilitaciji žrtava trgovine ljudima, a na račun fonda bi išla i sredstva oduzeta od osuđenih trgovaca ljudima. Za njih je, zapravo, najveća kazna kada im oduzmete sve ono što su stekli jer je njihov osnovni motiv novac, a stiču ga uništavanjem života i eksploatacijom drugih ljudi, kaže za “Blic” Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i kriminalističko-obaveštajne poslove.

Prošle godine u Srbiji otkrivene su 93 žrtve trgovine ljudima, a podnete su 32 krivične prijave protiv 52 osumnjičenih koji su eksploatisali 74 žrtve, mahom srpske državljane.

Osuđeni Albanci sa KiM za trgovinu ljudima

- Žrtve su najčešće vrbovane i eksploatisane u Srbiji, ali bilo je i nekoliko slučajeva odvođenja devojaka u Švajcarsku, Francusku, Italiju i Nemačku, gde su prisiljene da se bave prostitucijom. Takođe, bilo je i radne eksploatacije građevinskih radnika u Rusiji, kaže Đurašković.

Najranjivije žrtve su mladi i deca koju trgovci ljudima seksualno iskorišćavaju ili prisiljavaju na prosjačenje i krađe. Tako su pre nekoliko dana u Beogradu uhapšeni roditelji koji su rođacima za dnevnicu od 500 dinara iznajmljivali svoje maloletne ćerke za prosjačenje.

- Najviše slučajeva iskorišćavanja i podvođenja maloletnica, što se tretira kao trgovina ljudima, bilo je u Novom Sadu, navodi Đurašković.

Tokom prošle godine takođe su evidentirana i dva slučaja prinudne udaje.

Tražite posao u inostranstvu?

Prošle godine radnici iz Srbije bili su žrtve radne eksploatacije dvojice Vranjanaca u Rusiji.
"Svima koji traže posao u inostranstvu savet je da nađu agencije koje su za to registrovane, a njihov spisak je na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja," kaže Mitar Đurašković.

- Vreme je da se suočimo s time da prinudna udaja nije stvar kulture ili tradicije, već da je to drastično kršenje dečjih i ljudskih prava i jedno od najtežih krivičnih dela jer su te devojčice i seksualno i radno eksploatisane, a osim toga su primorane i na prosjačenje, napominje Đurašković.

On kaže da je EU zadovoljna onim što je proteklih godina Srbija uradila na suzbijanju trgovine ljudima, ali da je neophodno da se kazneni minimum za osnovni oblik trgovine ljudima poveća sa tri na pet godina zatvora.

Istovremeno, Đurašković ukazuje da "Srbiju često prozivaju zbog tranzita stranih državljanki preko njene terotirije ka zemljama Zapadne Evrope, ali je to neosnovano i bez argumentacije jer sve one moraju prvo da prođu kontrolu svoje granične policije, pa tek onda našu".

Za poslednjih nekoliko godina, tvrdi on, nije stigla nijedna informacija posredstvom međunarodne policijske saradnje da su preko Srbije tranzitirale strane državljanke koje su postale žrtve trgovine ljudima u EU.

Uterivač dugova prodaje sina na Fejsbuku

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Deca ulice
Ponedeljak 09.04.2012. 23:05
Да плате, него шта! Жртви новчано, држави тонама ископаног угља...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online