Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 30.03.2012.
02:29
Večernje novosti A

Bačka Palanka: Trudnica umrla od sepse

Trudnica S. M. (34) iz Bačke Palanke umrla je u utorak u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine zbog sepse. Samo nekoliko dana ranije, u njenoj osmoj nedelji trudnoće, ustanovljeno je da bebi srce ne kuca, nakon čega je hitno upućena u Kliniku za ginekologiju u Novom Sadu, poznatiju kao "Betanija", na takozvanu evakuacionu kiretažu.

Klinika za ginekologiju "Betanija"
 

Međutim, kako nezvanično saznajemo od prijatelja tragično preminule, njoj su, kada je pozvala Kliniku da zakaže kiretažu u "Betaniji", rekli da mogu da je "ubace u raspored tek za sedam dana".


- S obzirom na to da plod nije živ već nekoliko dana, morali su odmah da je prime, a ne da dopuste da se tkivo raspada i da počne sepsa - očajni su prijatelji pokojnice.


Zbog toga što nije želela da rizikuje i čeka još nedelju dana, ona je na abortus ipak otišla kod svog dugogodišnjeg ginekologa, dr Bojana Ćulibrka, koji joj je i vodio trudnoću.


- Moja pacijentkinja S. M. javila se prvi put 10. marta kada smo utvrdili petu nedelju trudnoće - rekao je za "Večernje novosti" dr Ćulibrk, još u šoku zbog tragične sudbine pacijentkinje.
 

Treće dete

Nerođena beba trebalo je da bude treće dete S. M. i njenog supruga, jer već imaju dve kćerke - jednu od 12, a drugu od 10 godina. Nesrećna žena sahranjena je u sredu na groblju u Novoj Gajdobri.

- Nakon desetak dana ona je ponovo došla sa urađenim laboratorijskim analizama na kontrolni pregled, i tada sam na ultrazvuku ustanovio da bebi ne kuca srce. Poslao sam je u dom zdravlja po uput s kojim je trebala da ode u "Betaniju" na kiretažu. Ne znam koji je razlog, ali se ona u subotu ipak najavila kod mene u ordinaciju i ja sam obavio intervenciju. Dobila je terapiju i trebalo je za dve nedelje da dođe na kontrolu - priča dr Ćulibrk, dodavši da se o daljem razvoju situacije informisao od supruga preminule, sa kojim je sve vreme u kontaktu.


- S. M. je primljena u "Betaniju" u ponedeljak ujutro oko šest sati u izrazito teškom stanju - rekla je za "Novosti" pi-ar Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin. - Lekari su učinili sve kako bi joj pomogli, dobila je odgovarajuću terapiju, ali se stanje samo pogoršavalo i organi su se, nažalost, počeli raspadati. U utorak su je preneli u Urgentni centar, ali je sepsa prouzrokovala endotoksički šok, zbog kog je pacijentkinja i preminula istog dana oko 17 časova - rekla je Jurišinova.


Kako objašnjava, u Klinici nemaju informacije o tome da li se S. M. javljala ranije kako bi zakazala kiretažu i dodaje da je u ponedeljak, kada je primljena u "Betaniju", pacijentkinja već bila u teškom septičnom stanju.

POVEZANE VESTI

Petak 30.03.2012. 05:33
I na kraju niko na odgovara. "procena doktora"! Strasno!
Petak 30.03.2012. 06:48
Šetaju je od jednog do drugog, a ona umire. Morali su pod hitno svugde da je primaju bez ikakvog uputa. Saučešće preostalim kćerkicama.
Petak 30.03.2012. 08:32
Moja žena je takođe dobila sepsu nakon porođaja u Betaniji,zahvaljujuci nemarnosti dr.Alberta Bjelice.Da nije bilo načelnika klinike i njegove brze intervencije ne smem ni da pomislim šta bi se desilo.Mislim da bi ministarstvo pod hitno trebalo nešto da preduzme da se ovakvi slučajevi više nikad ne bi ponavljali
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online