Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.03.2012.
16:59
Srna A

Da li su svi Srbi meta za hapšenje?

Kosovsko strateško akciona mreža (KSAM) zahteva od predstavnika kosovskih institucija da jasno saopšte da li su svi koji rade u institucijama Srbije na Kosovu i Metohiji potencijalne mete za hapšenje.

Foto: Arhiva
 

Povodom poslednjeg hapšenja četvoro Srba na prelazu Bela zemlja kod Končulja, KSAM pita nadležne, lokalne i međunarodne institucije da li će proizvoljno i fleksibilno tumačenje odredbi kosovskog Ustava i optužbe kosovske policije za podrivanje pravnog poretka rezultirati hapšenjem oko 40.000 Srba koliko ih je zaposleno u institucijama Srbije na Kosovu.

"Da li će kosovska policijska služba privesti poslanike u Skupštini Kosova iz pokreta 'Samoopredjeljenje' ili građane i aktiviste koji svojim javnim nastupima podstiču raspirivanja i širenje etničke mržnje, nazivajući Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike ’saučesnikom u genocidu koji je učinila Srbija nad stanovništvom Kosova’", pitaju iz KSAM-a.

KSAM poziva institucije u Prištini da pravo i pravdu ne primenjuju selektivno i etnički, jer se time stvara dodatna neizvesnost i pogoršava osetljiva bezbednosna situaciju na Kosovu.

"Pojačani pritisci, maltretiranja i sve učestalija hapšenja osoba srpske nacionalnosti utiču na stvaranje napete klime, povećavaju tenzije i narušavaju krhke međuetničke odnose na Kosovu", navodi se u saopštenju.

KSAM podseća da je Kosovska policijska služba 27. marta u odvojenim akcijama uhapsila devetoro Srba, pod optužbama za podrivanje pravnog poretka i raspirivanja i širenja etničke mržnje, jer su prevozili biračke spiskove i časopis pod nazivom "Četnički ravnogorski pokret".

Predsednik opštine Vitina Srećko Spasić i radnici opštinske uprave Ivica Najkić i Aleksandar Stojiljković, kao i Svetozar Nasković, policajac iz policijske uprave Uroševac, uhapšeni su pod optužbom da su podrivali pravni poredak, jer su prevozili biračke spiskove.

Pod optužbom raspirivanja i širenja etničke mržnje kosovska policija je privela pet osoba srpske nacionalnosti kod Vučitrna, jer su prilikom kontrole vozila pronašli 38 časopisa "Četnički ravnogorski pokret".

Nedavno su pripadnici kosovske policije priveli radnike Pošte Srbije, koji su prevozili poštu iz Vranja na centralno Kosovo, kao i petoricu Srba iz Kosovskog pomoravlja, pripadnike MUP-a Srbije koji su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 17:47
Sme li g.ministar policije koji drzi govore umesto da radi..da udje i ocisti Veliki Trnovac koji NIJE na okupiranom kosovu? A inace je to selo najvece narko skladiste u Evropi sto svi znaju. Eto mu sanse za "reciprocitet" kako ga on vidi. Nevini srbi za narkodilere.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online