Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.03.2012.
11:47
Smedia A

Sudije štite bahate vozače

Čak i ako su svojom bahatom vožnjom usmrtili nekoga, vozačima se ne oduzima vozačka dozvola do pravosnažne sudske presude. Zakon dozvoljava da se dozvola privremeno oduzme vozaču koji je osumnjičen da je počinio krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja, ali je to ostavljeno kao mogunost, ne kao obaveza, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Foto: Arhiva
 

Valjevac Dragan Lalović zvani Lale 10. aprila napunio bi 31 godinu, Jelena Trajković (36) iz Kragujevca bi ove godine sa momkom planirala venčanje, dok bi sestre Milena (28) i Ljiljana Rusov (23) i njihova drugarica Jadranka Jović (23) verovatno u Pančevu razmišljale kako da se zaposle.

Procedura nakon udesa

- Istog dana policija izlazi na mesto udesa, a dokumentaciju završava u roku od 10 do 15 dana
- Dokumentacija se šalje javnom tužiocu koji odlučuje da li će krivično da goni vozača
- Tužilac zahtev za sprovođenje istrage šalje istražnom sudiji
- Istražni sudija saslušava okrivljenog i svedoke, nalaže saobraćajno i medicinsko veštačenje, a zatim predmet vraća javnom tužiocu na odlučivanje da li će biti podignuta optužnica
- Kada se podigne optužnica, postupak se vodi pred redovnim sudom gde sudsko veće zakazuje pretres, poziva okrivljenog, svedoke i veštake da daju izjave, nakon čega donosi odluku.

* Procedura, imajući u vidu našu sudsku praksu, u najboljem slučaju ne može da traje manje od šest meseci. U praksi suđenja traju od jedne do dve godine, ali ponekad se presuda donese tek nakon šest godina - objašnjava Damir Okanović i

Njihove planove iznenada su prekinuli Sandro L. iz Valjeva, Saša Ć. iz Kragujevca i Predrag B. iz Pančeva, bahati vozači koji su svojom bezobzirnom i nasilničkom vožnjom u poslednja četiri meseca ove ljude oterali u smrt, a njihove porodice zavili u crno.

Osim Predraga B, kojem je naknadno određen pritvor, ostali se i dalje nalaze na slobodi. Duška Lalović, sestra Dragana Lalovića, za Blic je izjavila da se zbog toga oseća kao da joj se neko ruga i pita se da li će još neko da strada zato što su ovakvi vozači na slobodi.

- Na automobil mog brata 14. decembra prošle godine naletelo je drugo vozilo kojim je upravljao Sandro L, koji je odranije poznat policiji pošto ima neke krivične prijave, a priča se po gradu i da je zavisnik. Kako očevici tvrde, on je iznenada, oko 13 sati, na ravnom putu usred bela dana u velikoj brzini skrenuo u suprotnu traku i udario u mog brata. Od tada su prošla tri meseca, a on nije proveo ni dan u pritvoru niti mu je oduzeta vozačka dozvola - objašnjava za "Blic" sestra nastradalog mladića.

Sa njom se slaže i Snežana Tripković čijeg sina Ognjena je 19. jula prošle godine na trotoaru usmrtio pijani vozač.

- Od tada je prošlo osam meseci, a ubica mog sina je i dalje na slobodi. Ni jednog jedinog minuta nije bio u pritvoru, dozvola mu nije oduzeta, tako da on svakog trenutka svojom bahatom vožnjom može da ubije još nečije dete - ističe Snežana.

Oduzimanje dozvole tek nakon sudske presude

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja se slaže da treba poštovati pretpostavku nevinosti, ali dodaje da zakon dozvoljava da se vozačka dozvola privremeno oduzme vozaču koji je osumnjičen da je počinio krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja.

- Oduzimanje dozvole zakon je ostavio kao mogućnost, ali to nije predvideo kao obavezu. To je stvar sudske prakse. Kada je reč o ovim slučajevima, istražni sudija ne bi pogrešio da je privremeno oduzeo vozačku dozvolu osumnjičenima - objašnjava Okanović.

On dodaje da, kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa teškim posledicama, onda se po pravilu privremeno oduzima dozvola jer postoji opasnost da osumnjičeni ponovo ugroze nekoga.

- Problem je u tome što protekne mnogo vremena od trenutka kada je delo učinjeno do trenutka kada počinioca stigne kazna. Tada se stiče utisak da on prolazi nekažnjeno iako će proći nekoliko godina dok ne stigne pravosnažna presuda - smatra Okanović.

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja drugačije vide ovu problematiku. Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, ne sumnjajući u odgovornost vozača, smatra da niko ne može biti kažnjen pre donošenja sudske presude.

- Zakoni naše i drugih država ne predviđaju mogućnost da se odmah nakon neke nezgode vozaču oduzme dozvola, pošto ne postoji mogućnost da se odmah proceni ko je za nju odgovoran. O tome može da odluči samo sud. Ograničavanje nečije slobode i prava pre ovoga, odnosno samo na osnovu nečijeg mišljenja, protivno je Ustavu naše zemlje - kaže Jovanović.

POVEZANE VESTI

Subota 17.03.2012. 12:10
Takve sudije odmah u zatvor kao saucesnike u slucajevima pogibije ili povrede ostecenih lica... Naravno oduzeti licencu da nikada vise ne sude ili se bave advokaturom!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online