Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.03.2012.
11:54
Mondo A

Uhapšeni srpski Anonimus haker od sedme

Uhapšeni Pančevac Georgije V. (19), označen kao pripadnik hakerske grupe "Anonimusi", prema saznanjima istražnih organa u Srbiji, bio je broj jedan u hakerskim krugovima, a u ovom poslu je čak od svoje sedme godine, prenosi list "Alo".

 Uhapšeni srpski Anonimus haker od sedme

Iako se priključio grupi Anonimusi, Georgije se sumnjiči da je za obaranje sajtova državnih institucija zapravo dobijao novac od raznih naručilaca, odnosno da sajtove nije rušio samo iz ubeđenja.

Akcijom je rukovodio tužilac Branko Stamenković, dok su pripadnici odeljenja za visokotehnološki kriminal SBPOK-a istragu o nezaposlenom mladiću iz Pančeva sa završenom srednjom školom vodili poslednjih godinu dana. Iako se verovalo da je obaranje sajta fudbalskog kluba Pančevo prvo delo s Georgijevim potpisom, tokom istrage došlo se do neverovatnog otkrića, a to je da se ovaj mladić u hakerske krugove uključio još 1999. godine.

Sajt Anonimusa Srbije ne radi, ali je ostalo nejasno šta se s njim tačno dogodilo.

 

Istovremeno, Anonimusi su na Twitteru ostavili poruku o imejl serveru Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji juče nije bio dostupan, dodavši pitanje: "#TangoDown! Kako ćete sada da komunicirate? :)".

 

Iako se juče čulo da su ga ustvari administratori Uprave "primirili" ne bi li ga zaštitili od očekivanog napada hakera, Anonimusi tvrde da je rušenje bilo njihovo delo, piše "Alo".

"U četvrtak pre podne je kao pripadnik Anonimusa izmenio naslovne strane sajtova Ministarstva pravde i republičkog tužioca Zagorke Dolovac. Uhapšen je oko 19 sati i u stanu je nađena kompletna računarska oprema i otkriveni su svi dokazi koji ga terete za obaranje ova dva sajta. Izneo je odbranu u prisustvu advokata i saslušanje je trajalo do pet sati ujutru bukvalno", kaže izvor blizak istrazi.

Georgije je na ovim sajtovima ostavio poruku i fotografiju grupe Anonimusi, ali se tokom istrage ranije došlo do saznanja da se hakerisanjem bavio za novac, pa se čak ispituju i sumnje da su mu, navodno, i pojedine kriminalne grupe plaćale za ovu uslugu.

"Istraga je u toku i otuda se može samo reći da se trenutno radi na identifikovanju osoba koje su bukvalno naručivale kod njega obaranje ovog ili onog sajta", kaže ovaj izvor.

Georgije će danas biti priveden istražnom sudiji Višeg suda na saslušanje, a tereti se za računarsku sabotažu, neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, pravljenje i unošenje računarskih virusa, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Sajberkriminal sve opasniji
Subota 10.03.2012. 11:59
Umesto da se zaposli u nekoj firmi i legalno zarađuje milione.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online