Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.03.2012.
16:30
Alo A

Bivši ministri na sudu zbog pobune JSO

Ministri u vladi premijera Zorana Đinđića Dragan Milovanović, Dragan Veselinov i Žarko Korać svedočiće u ponedeljak u istrazi o pozadini pobune Jedinice za specijalne operacije, novembra 2001. godine, saznaju beogradski mediji.

Pobuna JSO-a u novembru 2001. godine
 

Njih trojica su bili svedoci rada komisije vlade koja je formirana kako bi se rasvetlile okolnosti pobune koju su, kako se sumnja, organizovale ubice premijera Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar. Pobuna je, kako se sumnja, bila uvertira u atentat na premijera 12. marta 2003. godine.

Milovanović: Doći ću na saslušanje

"Bio sam član komisije i naravno da ću se odazvati, ali ne mogu unapred da govorim šta ću da kažem pred istražnim sudijom“, rekao je juče za "Alo!" Dragan Milovanović. On je, podsetimo, ranije izjavio da je komisija predala samo usmeni izveštaj, koji je prezentovan na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Dragan Veslinov je, međutim, tvrdio da je izveštaj napisan i da je "većina u komisiji prilikom pisanja izveštaja imala stav da je reč o međusobnom nerazumevanju vlade i JSO".

Istraga koja je pokrenuta pre više od pet meseci bila je praktično završena i spisi predmeta dostavljeni specijalnom tužilaštvu koje ima rok do kraja meseca da odluči o eventualnom podizanju optužnice. Po nalogu tužilaštva, međutim, zatraženo je još da se saslušaju Korać, Veselinov i Milovanović, koji bi objasnili rad komisije sa čijih zasedanja ne postoje transkripti. O komisiji čiji su članovi bili sada pokojni Vladan Batić, Veselinov i Milovanović govorilo se i na suđenju optuženima za atentat na premijera. Tada je pročitan dopis Vlade Srbije u kom piše da nema materijala vezanih za protest JSO u vezi sa odlukom o formiranju komisije koja je preispitala okolnosti protesta, već samo zapisnik sa sednice vlade od 14. novembra 2001. godine. Reč je o sednici vlade na kojoj su prihvaćene odluke načelnika i zamenika DB-a Gorana Petrovića i Zorana Mijatovića.


Transkripti sa jednog dela sednice su dostavljeni sudu, ali među njima nije bilo izveštaja pomenute komisije. Korać, koji je javno govorio da bi se deo sednice koji nije sniman mogao rekonstruisati jedino ako se na saslušanje pozovu oni koji su u njoj učestvovali, izjavio je da se sve sednice snimaju i stenografski beleže, ali da je na pomenutoj sednici Zoran Đinđić u jednom trenutku zamolio da se prekine snimanje. Tada je, prema Koraćevim rečima, govorio o tome da pobuna JSO ugrožava bezbednost zemlje i da je posle te sednice otišao u Kulu, gde je bila baza "crvenih beretki". U transkriptima pomenute sednice vlade, koji su dostavljeni sudu, može se pročitati da su tadašnji ministri konstatovali da je pobuna bila legalan protest.

POVEZANE VESTI

Subota 03.03.2012. 18:20
Cilj celog sudjenja je da uklone sve borce iz JSO. Bez obzira da li su oni bili upleteni u Miloseviceve tajne operacije ili su kao savesni policajci/specijalci izvrsavali zadatke po zakonu, samo da ih uklone sa lica zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online