Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.02.2012.
03:29
Alo! A

Ubio se, pa mu država oprostila dug

Država Srbija je otpisala dug Palku Ponjigeru zbog kojeg je taj vojni beskućnik 7. decembra prošle godine skočio u smrt sa prozora samačkog hotela na Zvezdari, zajedno sa suprugom Ilonkom i sinom Milanom, koji je na sreću preživeo i biće udomljen u kući svojih rođaka.

Arhivska slika porodice Ponjiger: Palko, Milan i Ilonka
 

Odluku o opraštanju 521.121,72 dinara penzionisanom avio-mehaničaru doneo je Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO) na svojoj skupštini održanoj pred Novu godinu, a da je to urađeno samo mesec dana ranije, trogodišnji Milan, koji je čudom preživeo nesreću od 7. decembra i ovih dana treba da napusti Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj, imao bi koliko-toliko normalno detinjstvo.


Razlog za otpisivanje duga nije nikakvo milosrđe, već nema ko da plati, pa je jednostavno primenjen zakon. Od celokupne sume, samo oko 220.000 dinara je dug koji je pokojni Palko zaista imao prema Fondu SOVO zbog toga što nije prijavio da se preselio u samački hotel, već je primao naknadu za uvećane troškove stanovanja kao da je podstanar u privatnom stanu.

Kamata od 300.000 dinara

Sve ostalo, dakle 300.000 dinara, bila je zakonska zatezna kamata koju porodica nije imala od čega da plati. Prema rečima potpukovnika u penziji Velizara Rabrenovića, predsednika Udruženja vojnih beskućnika, pokojni Palko je bio voljan da plati glavnicu duga na rate, čak je našao i advokata da ga zastupa, ali kamatu nije mogao da plati.


- Tačno je da je Ponjiger pogrešio kada nije prijavio da je promenio boravište, ali to nije razlog da država bude toliko bezosećajna. Svi mi koji smo i danas beskućnici odrekli smo se novca koji smo u svom radnom veku uplaćivali u penzioni fond u bivšim republikama SFRJ i taj novac je predmet sukcesije. Tačno je da je ministar odbrane Dragan Šutanovac dao naredbu da se te kamate otpišu, ali rok je bio samo tri meseca i Palko tada nije uspeo da to uradi, a posle u Fondu nisu imali razumevanja - kaže Rabrenović, koji i sam živi u kolektivnom vojnom smeštaju.

Prema njegovim rečima, malom Milanu je kao privremeni staratelj određena jedna žena psiholog, a za nekoliko dana će brigu o njemu preuzeti stric. Na računu koji je otvoren za pomoć dečaku, kako kaže Rabrenović, sakupljeno je dovoljno novca, koji će dečaku, koji je ostao skoro sam na svetu, pomoći da se školuje. Ministar Šutanovac za “Alo!“ je objasnio da je dug ukinut zbog primanja preživelog dečaka Milana.


- Fond je doneo odluku da se dug koji je imao Ponjiger anulira kako bi staratelj deteta imao pun iznos penzije - naveo je ministar Šutanovac.

U kolektivnom smeštaju još 600 porodica

Prema podacima Udruženja vojnih beskućnika, na teritoriji Srbije ima oko 600 porodica penzionisanih pripadnika bivše JNA koje su smeštene u samačkim hotelima, vojnim ustanovama, napuštenim i aktivnim kasarnama. Boravak u samačkom hotelu u dvokrevetnoj sobi, koja služi i kao kuhinja, špajz i spavaća soba, mesečno košta oko 100 evra, u šta su uračunate i komunalije, i te troškove refundira država. Oni koji plaćaju privatni stan dobijaju mesečnu naknadu od 60 do 150 evra. Prosečna penzija podoficira je 30.000 dinara, a njihovih udovica oko 20.000 dinara. Najviše porodica prognanika nalazi se u Beogradu, u Vojnoj ustanovu “Dedinje“ - 170, u kasarni u Zemunu 60, a u objektima Vojne akademije još 40.

Ponedeljak 20.02.2012. 04:21
Zuti sve cine da narod bude zadovoljan i (s) pokojan.
Ponedeljak 20.02.2012. 04:54
Postideo se Šutanovac preživelog deteta. Dal' bi dug otpisali i da niko nije preživeo, onako radi anala? FUJ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online