Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.02.2012.
09:10
B92 A

Državu tuže za krađu

Nove sporove protiv zemlje povelo 40.000 građana, ona pokrenula 2.100 postupaka. Najčešće se sude zbog sudskih iseljenja iz stanova i dugovanja za kirije.

Od svih sporova koje je država vodila prošle godine, ona je tek u svakom dvadesetom tužilac, dok je u ostalim tužena strana, pišu beogradski mediji.

Građani najčešće tuže državu zbog sudskih iseljenja iz stanova i dugovanja za kirije

"Ukupan broj novih parnica u 2011, zavedenih u sedištu Republičkog javnog pravobranilaštva, iznosi 6.812. Od toga, država je bila tužilac u 325. Najčešći osnovi tužbenog zahteva bili su krađe, utvrđivanje prava svojine, naknada štete, regresni zahtevi, iseljenja iz stanova i poslovnih prostorija u državnoj svojini, naplata zakupnine, kao i utvrđenje udela državne svojine u sredstvima preduzeća koja još nisu privatizovana," kaže Savka Mangović, zamenik republičkog javnog pravobranioca.

Inače, RJT je prošle godine ukupno u radu imalo 120.123 parnice, izvršenja, vanparničnih predmeta, stečajeva, upravnih postupaka, davanje mišljenja... Od toga 42.352 nova procesa. Ako je država tužilac u svakog dvadesetom slučaju, to znači da je ona podnela tužbe u oko 2.100 slučajeva, dok je u oko 40.000 bila tužena, pišu "Novosti".

Pravobranilaštvo ništa ne zna?

Pravobranilaštvo ne zna koliko je sporova prošle godine dobilo, a koliko izgubilo jer, kako su rekli, ne vode tu vrstu evidencije. Takođe ne znaju ni koliku je odštetu država naplatila, a koliko je ona isplatila potražiocima.

Po rečima Savke Mangović, građani su najčešće imali potraživanja zbog naknada štete, potraživanja iz radnog odnosa ili po osnovu duga. U najvećem broju slučajeva tuženi su Ministarstvo pravde, MUP i Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Kad su u pitanju MUP i Ministarstvo pravde, gro potraživanja vezan je za naknadu troškova odbrane po službenoj dužnosti, a kad je u pitanju Ministarstvo poljoprivrede, tužbe se odnose na dug države zbog neisplaćivanja subvencionisanih kredita i na dug po osnovu uredbe Vlade o korišćenju sredstava podrške nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima. Ali, ističe Mangovićeva, i država je tužila one koji su nenamenski trošili kredite.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 09:46
Državu tuže za krađu Sve lopov do lopova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online