Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2012.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Kroz rešetke u ruke žandarma

Najokrutnije plaćene ubice koje se nalaze u srpskom zatvoru, Sretko Kalinić (37) i Željko Milovanović (46), pokušali su juče ujutru bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kako je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, njih dvojica su "izašli iz ćelija odvalivši vrata, savladali stražara i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora. Budnošću i brzom intervencijom pripadnika Žandarmerije obojica su uhvaćena i vraćena u ćelije", piše u saopštenju.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju od izvora iz bezbednosnih službi, njih dvojica su već mesecima planirali bekstvo iz pritvora u kome se nalaze duže od godinu dana.


- Nabavili su dve male testere. Jedan je svoju vezao za dršku od četkice za zube, a drugi je obmotao kartonom i zalepio flasterom. Počeli su svaki u svojoj ćeliji da turpijaju metalne šipke od ojačanog čelika debele dva, tri centimetra. To su sigurno radili nedeljama, ako ne i mesecima. Nije jasno kako niko od čuvara prilikom pretresa ćelija nije našao ove testere i primetio da se rešetke seku - objašnjava izvor "Vesti".


Kada su isekli rešetke, juče ujutru oko pola šest odlučili su se za bekstvo.

Provukli su se kroz otvor ćelije i prvo što su uradili bilo je da onesposobe čuvara.

- Skočili su na stražara koji je čuvao ovaj deo zgrade, uhvatili ga za kosu i udarili mu glavom o radijator. Kada se onesvestio, vezali su ga i zapušili usta čarapom. Srećom da ga nisu ubili. Kalinić je obukao jaknu onesvešćenog zatvorskog čuvara, a onda su se iz podruma gde su ćelije popeli u prizemlje. Tamo nije bilo nikoga, jer se stražar u tom trenutku nalazio u obilasku. Uzeli su nekakvu metalnu nogaru i njom izbili rešetku sa prozora i iskočili napolje.

Pobegli bi, da ih pripadnik Žandarmerije koja čuva Specijalni sud nije video napolju na snegu. Istrčao je iz zgrade i uperio automat u njih naredivši im da kleknu i stave ruke iza glave. Za njim su dotrčala još trojica žandarma, koji su ih držali na nišanu dok nije stigla sudska straža, koja ih je odvela u druge ćelije - prepričava dramatične događaje izvor "Vesti".

Policija je nakon incidenta izvršila uviđaj i utvrđuje kako su dvojica ovako opasnih kriminalaca mogla da se domognu testera, a čak više, u jednoj od ćelija koje su pretresene posle pokušaja bekstva, nađena je i čelična žica, koja se koristi za sečenje metala.
 

Stražari suspendovani

 

Nakon jučerašnjeg incidenta, svi radnici sudske straže koji su radili u bloku gde su bili Kalinić i Milovanović su suspendovani, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

"Protiv njih će se pokrenuti disciplinski postupak kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela", piše u saopštenju.


 

Priznali desetine ubistava

Sretko Kalinić (37), poznat po nadimcima Beli i Zver, rođen je u Zadru, gde je i živeo do rata u Hrvatskoj.  Odmah po početku sukoba oblači uniformu i navodno je jedno vreme bio pripadnik specijalne jedinice "crvene beretke". Nakon završetka sukoba vratio se običnom životu i vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, otkrili su ga dok je radio kao drvoseča u jednoj pilani u Medveđi, odakle su njih dvojica rodom.

BOMBOM UBIO IVU PUKANIĆA: Željko Milovanović
 


Kada je počeo da radi kao plaćeni ubica "zemunskog klana", Spasojević mu je našao kuću u Novom Sadu i u Beograd je dolazio samo da obavi posao. Nakon što je uhapšen priznao je preko 20 ubistava, a osuđen je za učešće u atentatu na premijera Đinđića na 30 godina zatvora, a za učešće u ostalim zločinima "zemunskog klana" na 40 godina zatvora. Otkriven je nakon sedam godina bekstva, juna 2010. godine, kada mu je u blizini Zagreba Miloš Simović, koji se takođe nalazio od Đinđićevog ubistva u bekstvu, ispalio dva metka u grudi.
 

O Željku Milovanoviću, zvanom Severni vetar, malo se znalo do oktobra 2008. godine, kada su u Zagrebu ubijeni vlasnik lista "Nacional" Ivo Pukanić i njegov bliski saradnik Niko Franić. Milovanović je rođen u Hrvatskoj i po otpočinjanju rata priključio se vojnim formacijama, na kraju sukoba nastanio u Somboru. Veštine koje je stekao u ratu, kasnije je iskoristio u kriminalu. On je bio osoba osoba koja je dovezla skuter u kome se nalazio eksploziv podmetnut pored Pukanićevog džipa.

Uspešno je izbegavao potere nekoliko meseci. Bio je lociran u jednom selu u Bosni, ali je pobegao i uhapšen krajem maja 2009. godine u stanu u beogradskom naselju Dorćol. 


Jurišića samleo u mašini za meso

Posle hapšenja Sretko Kalinić je ispričao da je svog kolegu iz zemunskog klana Milana Jurišića ubio u Španiji, da ga je doslovno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične vrećice i bacio ih u reku. Na svedočenju u Specijalnom sudu i svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi opisao je brutalnost koju je Kalinić ispoljavao.


Prema njegovim rečima, ovaj nesvakidašnji ubica je na jugu Srbije ubio jednog Albanca iz čista mira udarcima krampa, a potom odvukao njegovo telo u štalu i isekao na komade.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online