Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.02.2012.
12:21
Press A

Pecko traži da ga vode u zatvor sa blizancem Neckom

Predrag Milosavljević (35), zvani Pecko, oslobođen je odgovornosti za ubistvo Jovice Ćirića (48), dok je njegov brat Nenad (35), zvani Necko, osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog dela ubistva na mah.

Pecko i Necko u zatvorskom krugu: Ne pitajte koji je koji, lekari kažu da je to jedna duša sa dva tela

Predrag Milosavljević (35), zvani Pecko, koji je oslobođen odgovornosti za ubistvo Jovice Ćirića (48), zvanog Joca Pedala, tražio je posle presude da preuzme polovinu zatvorske kazne svog brata blizanca Nenada, zvanog Necko, osuđenog na tri godine za taj zločin.


Veštaci su na suđenju tvrdili da su Predrag i Nenad "jedna duša u dva tela" i da su usmrtili Ćirića jer su kao jednojajčani blizanci, više nego uobičajeno, osećali strah jedan za drugog.

Ušli u istoriju CZ-a

 

Budući da su blizanci Predrag i Nenad Milosavljević biološki vezani jedan za drugog i da ne mogu da podnesu razdvojenost, u Centralnom zatvoru učinjen je istorijski presedan, pa im je dozvoljeno da budu u istoj ćeliji. Do tada se nikada nije dogodilo da dva zatvorenika koja odgovaraju za isto krivično delo budu u istoj ćeliji.
"Blizanci su proveli u pritvoru gotovo dve godine. Istražni sudija je dozvolio da budu u istoj ćeliji, iako im je bilo stavljeno na teret da su saizvršioci. Prilikom posete advokata izvođeni su zajedno, a nisu razdvajani ni prilikom transporta do Palate pravde", kaže branilac blizanaca.

Ubistvo se dogodilo 4. februara 2006. godine oko 1.30 sati u kafiću "Zez" u Obrenovcu. Tokom suđenja je utvrđeno da je Ćirić pre kobnog događaja pijan otišao do svoje kuće i doneo pištolj. Kada se vratio, bez povoda je prišao stolu za kojim su sedeli blizanci i uperio oružje Nenadu u glavu. Predrag ga je instinktivno uhvatio za ruku, pokušavajući da odbrani brata. Tada su sva trojica počela da se otimaju oko pištolja, koji je opalio i ubio Ćirića.


Advokat Miroslav Todorović Šera kaže da su veštaci utvrdili da je blizancima u trenutku ubistva bila privremeno isključena uračunljivost i predložili sudu da ih oslobodi odgovornosti.


"Veštaci su utvrdili da su blizanci medicinski fenomen. Za njih je karakterističan takozvani dijadni odnos, što drugim rečima znači da su jedna duša u dva tela! U kritičnom trenutku su reagovali refleksno, a ne voljno. Događaj u kafani je kod obojice izazvao preveliki strah, koji se prema kliničkim merilima smatra jakom razdraženošću, zbog čega nisu mogli da kontrolišu postupke", kaže njihov branilac Todorović.

U nalazu veštaka navodi se da su blizanci biološki neverovatno međusobno vezani i da ne bi mogli da prežive kada bi se jednom od njih nešto dogodilo!


"Psihijatri su utvrdili da blizanci osećaju duplirani strah. Tačnije da svaki od njih oseća veći strah za brata nego za sebe! Prvi nalaz su uradili lekari Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, dok su njihove kolege iz Novog Sada dale identično mišljenje kada je sud zatražio superveštačenje", objašnjava advokat.


Todorović smatra da je u ovom slučaju reč o nužnoj odbrani i da je trebalo da oba brata budu oslobođena.


"Ovaj slučaj je školski primer nužne odbrane, jer je pokojnik isprovocirao ceo događaj. Očekujem da će Apelacioni sud prihvatiti stanovište odbrane da je reč o nužnoj odbrani i da će osloboditi i drugog brata. Interesantno je da su blizanci i prilikom izricanja presude imali identične reakcije! Obojica su pitala sudiju da li mogu da podele izrečenu kaznu, što je naravno neizvodljivo", navodi Todorović.

Izjava veštaka "da su blizanci jedna duša u dva tela" isprovocirala je tužioca, koji je ironično pitao psihijatra: "Kada jedan od njih ima seksualni odnos, šta radi onaj drugi u tom trenutku?!" Međutim, sudija je odbio ovo pitanje i nije dozvolio veštaku da odgovori.


Spomenka Ćirić, supruga ubijenog Jovice Ćirića, rekla je neposredno posle događaja da će iskoristiti sva zakonska sredstva i da će se žaliti na svaku sudsku odluku, sve dok blizanci ne dobiju zaslužene kazne. Ona je navela da su blizanci ubili njenog muža navodno zbog reketa.


"Kod Jovice nije nađen koverat sa dnevnim pazarom iz kladionice, koji mu je kobne večeri predala radnica. Meni je policija vratila novčanik i novac pronađen u njegovim džepovima, ali koverte nije bilo", rekla je Spomenka Ćirić.

Ponedeljak 06.02.2012. 12:46
Ма види се по њима да се плаше и сопствене сенке. Види се на слици колико им другара држе страх. Сажалиће се већ Борис и послати Дачића да им осветљава ћелију како се јадни више не би плашили мрака и бабарога. Можда и напишу књигу: Ноћ прође, а ја рекет не утера. Наше правосуђе је пишијада. Више кажњавају људе кад продајете гаће на пијаци, него кад неког убијете. Читајући чланак просто сам се расплакао на тепање уредника Нецку и Пецку, ко да се ради о Пишоњи и Жуги, а не о убицама. Питање за новинара: Поштовани новинару да ли си којим случајем проверио колико је кривичних пријава и за која дела подигнуто против актера целог догађаја и колико је тих пријава до сада процесуирано?
Ponedeljak 06.02.2012. 13:40
Dve godine za ubistvo, pa još sa bratom u istoj ćeliji? Kakvo je ovo sudstvo kod nas? Da li je kod braće postigla kazna cilj, a to je valjda da ih odvrati od delikta, bilo kada više?
Ponedeljak 06.02.2012. 14:26
Ako je ovo tacno odnosno da nisu propusteni jos neki vazni faktori u vezi ubistva onda nije ni trebalo da bude kazne, jel ko bi nezainteresovano gledao da mu neko uperi pistolj u brata pa i nemora da bude blizanac. A mislim da je zadnje da nekog trebaceniti po spoljasnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online