Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.02.2012.
13:25
Đ. Barović, N. Popović A

Spaljene kuće Srba iz dijaspore u Gnjilanu

Nepoznati lopovi pokrali su, a zatim zapalili kuće dvojice srpskih dijasporaca Ljubiše Spasića i Stanka Stanojevića u selu Cernica kod Gnjilana na Kosmetu.

NIKOGA NE HAPSE ZA PROVALE: Pripadnici KPS-a
 

Krađa se dogodila u noći između nedelje i ponedeljka, a brzom akcijom vatrogasaca požar se nije proširio i na okolne kuće.

Prema rečima meštana ovog mešovito srpsko-albanskog sela, kuće Spasića i Stanojevića su najpre temeljno opljačkane, a zatim i zapaljene.


- Svakim danom je sve gore, krađe su sve učestalije, a policija lopovima ili ne može ili

Nije prvi put...

* Zapaljena srpska kuća u Gnjilanu

neće ništa - posvedočio je prvi komšija Srđan Menković.

Ljubiša Spasić je bio na poslu kada smo mu saopštili neprijatnu vest, ali za razliku od njegove supruge Nataše, koja nije znala za ovaj lopovluk, Ljubiši su osnovnu informaciju javila deca.

- I oni su na poslu, a verovatno su tu vest pročitali preko interneta. Mlađi sin, 21-godišnji Miško je prošle nedelje sa šurakom bio u kući, a kada se vratio rekao mi je da je oko kuće video tragove stopala. Iskreno, nisam iznenađen ovom krađom jer za poslednjih pet godina sam ni sam ne znam koliko puta zvao policiju zbog provale, ali još nijednom nikoga nisu uhapsili - priča uzbuđeno Ljubiša Spasić koji poslednje 22 godine sa porodicom živi u Rorbasu.


Njegov prvi komšija Stanko Stanojević je takođe već više od dve decenije u Švajcarskoj, ali u Vinterturu.

NA METI ALBANACA: Izgorela srpska kuća u Cernici
 


- Samo iz naše male Cernice najmanje 20 srpskih familija je u inostranstvu, i to isključivo u Švajcarskoj. Međutim, jedinstveni smo i svake godine smo tu i za letnje ferije, ali obavezno i za seosku slavu Svetog Iliju. Nažalost, ne prođe godina a da nam neko ne upadne u kuću i odnese nešto. Pretprošle godine neko mi je odneo

Marko Jakšić

metalna vrata od garaže i ulaznih vrata. Sada mi jedino nije jasno kako je kuća mogla da se zapali kad je sve ispražnjeno. Valjda je izgoreo parket - kaže Ljubiša i dodaje da je već kontaktirao sa svojim advokatom koji će preduzeti sve što može kako bi naplatio štetu.


- Ako na ovaj način neko misli da može da me zaplaši, pa da više ne dolazim na svoju dedovinu ili, još gore, ako neko misli da ću se uplašiti i prodati imanje - grdno se vara. Pre mogu dušu da mi uzmu, nego što ću napustiti svoje Kosovo - veli Ljubiša Spasić.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić kaže za "Vesti" da u ovom selu u kome je pre rata živelo 150, a sada tek dvadesetak srpskih porodica, pljačka srpske imovine nije retkost, ali da začuđuje inertnost kosovske policije.


- Iz srpskih domaćinstava u ovom kraju se krade sve živo: od stoke, preko mehanizacije do pokućstva. Verujem da ni Kosovska policijska služba ne zna koliko je takvih prijava dobila, ali oni ili ne znaju ili ne žele da pomognu Srbima iz ovog kraja. Prinuđeni smo da trpimo - zaključio je Nikolić.

Stalne krađe

Ljubišina supruga Nataša kaže da su u ovom kraju uglavnom na udaru lopova dijasporske kuće.
- Svake godine u vreme godišnjih odmora idemo u naše selo, Cernicu, na Kosovu. I ovog smo leta bili. Kuća je bila neoštećena, ali svake godine kad dođemo nešto je u njoj falilo. Odnosilo se iz nje, izgleda, kako je kome šta zatrebalo. I ne samo iz naše kuće, nego i iz drugih čiji su vlasnici u inostranstvu - priča Nataša Spasić.


JAKŠIĆ: KPS ne štiti Srbe

Potpredsednik Skupštine zajednice opština KiM Marko Jakšić za "Vesti" kaže da Srbi ne bi trebalo da očekuju zaštitu kosovske policije.
- Kosovska policija radi po sistemu "vrana vrani oči ne vadi". Ne može se očekivati da oni reaguju jer temelj te policije čine ljudi iz OVK. Cernica je mešovito srpsko-albansko selo. Sedmoro Srba iz tog mesta ubili su Albanci. Mnogi su napustili kuće, a to je dovelo do situacije da im se otima imovina - kaže on.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 13:35
Ovo se vise ne moze trpeti! Krajnje je vreme da neko odgovara za zlocine nad Srbima! A vlast Srbije ni da reaguje...sramota.
Sreda 01.02.2012. 14:47
Bojim se da ce nasi u vlasti samo precutati ovo ,bez protesta ili neceg vise. Jos se mozda izvinu sto covek ne ostavlja otkljucanu kucu , pa je iritirao Albanske pljackase
Sreda 01.02.2012. 13:34
Ово је брутално и очигледно разбојништво Шиптара и плод њихове окупације, међутим нико не пише о оном свакодневном терорисању Срба од стране Шиптара па и Срба који сарађују са Шиптарима. На пример човек Србин, из околине Грачанице, има теле за продају које вреди рецимо 200 евра али му Шиптар даје 80 уз опаску ако му је мало нека га прода у Србији или Србима ако може. У Грачаници постоји, како рекоше, месара али та месара купује од Шиптара месо јер је много јефтиније но да купује од Срба из Грачанице. О крађама трактора и аутомобила не вреди причати колико их је, ко не верује нека дође у Грачаницу па нека ослушне мало шта и о чему прича обичан Народ. Паљење кућа је само врх леденог брега!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online