Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.01.2010.
17:30 >> 13:37h
Vestionline, News.at A

Beč: Uhapšen Užičanin - vođa "operske bande"

Nakon skoro godinu dana potrage, Užičanin Nebojša M., koga bečka policija sumnjiči da je vođa srpske bande koja je ukrala dragocenosti u vrednosti od 2,6 miliona evra, uhapšen je u Reklinghauzenu u Nemačkoj.

Vođa operske bande: Užičanin Nebojša M.
 
Austrijska policija je pljačkaše, od kojih je većina iz Užica i mlađa od 40 godina, nazvala "operskom bandom“ jer su u pohode išli kada su njihove žrtve, bogataši, diplomate, ali i sami umetnici, bili u operi ili na nekom prijemu.

 

Većina članova kriminalne grupe poznata je i MUP-u Srbije, jer su i ovde hapšeni zbog provala u stanove i kuće, ali i zbog krađa po buticima.

 

Članovi grupe većinu vremena su provodili u domovini, a u inostranstvo su putovali da pljačkaju kuće bogataša.

 

Poslednjih godina srpska policija ih je privodila zbog nasilničkog ponašanja.

Ova banda je opljačkala 290 kuća bogatih Austrijanaca uglavnom kada su vlasnici bili u Bečkoj operi, prenose beogradski mediji.

Do sredine februara prošle godine, austrijska policija je uhapsila 28 članova bande.

On je uspeo da pobegne, kao i osumnjičeni Bojan M. i Dušan A.Prema saznanjima bečke policije, Nebojša M. se preselio u Severnu Rajnu-Vestfaliju, gde je nastavio da pljačka kuće bogataša.

Potpukovnik bečke policije Georg Rabenštajner rekao je da je vođa Nebojša M. uhapšen 21. decembra, a u njegovoj sobi nađen je veći deo „plena“ ukradenog u Nemačkoj. Od početka decembra uhapšeno je još četiri člana bande i to u Mađarskoj, Švajcarskoj i Austriji. Rabenšajner je rekao i da očekuje hapšenja ostalih osumnjičenih koji kod sebe i dalje imaju veći deo ukradenih dragocenosti.

Prva hapšenja članova „operske bande“ bila su za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, u leto 2008. godine.

Većina članova kriminalne grupe uhapšena je prošlog februara. Policija je kod Beča zaustavila automobil u kojem je bio deo plena, koji su pljačkaši nameravali da prebace u Srbiju. Ostali članovi uhapšeni su u zgradi u Beču, u kojoj su stanovali.

U stanovima osumnjičenih nađeno je oko 400 strana na kojima su bile zapisane potencijalne mete, adrese, brojevi telefona, broj brava i planovi za bekstvo. Nađena je i lista umetnika koji imaju angažman u "Opernballu“, na kojoj je upisano kada svaki od njih nastupa, što je značilo da pljačkaši tada imaju zeleno svetlo.

Dešavalo im se i da omanu, kao kada su upali u kuću publiciste Kristofa Hrabala, jer ih je preplašila njegova doga. Inače, supruga Nebojše M. bila je jedina žena u bandi. Tada je bila u drugom stanju i njen zadatak bio je da blizu mesta provale šeta psa i voki-tokijem obaveštava grupu o sumnjivim događanjima na ulici. Lopovi su za to vreme otvarali sefove i uzimali nakit i novac.

Prema rečima Rabenštajnera, od početka decemra još četiri člana bande uhapšeno je u Mađarskoj, Švajcarskoj i u Zimeringu, jednom kvartu Beča, a očekuju se i hapšenja ostalih članova "operske bande".

Petak 08.01.2010. 00:10
Mi smo sve,samo prosecni ne!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online