Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.01.2012.
13:54
Beta A

Svedok: Šakali su bili najsvirepija jedinica

Ključni svedok na suđenju optuženima za ratni zločin u selu Ćuška, bivši pripadnik jedinice "Šakali" Zoran Rašković rekao je danas su "Šakali" tokom rata na Kosovu bili najsurovija i najsvirepija formacija.

Zoran Rašković

Svedočeći pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Rašković je kazao da je ta jedinica obavljala "poslove" koje nijedna druga nije htela.

Prema njegovim rečima, osim "Šakala", kojima je komandovao pokojni Nebojša Minić, na Kosovu su tokom rata bile i jedinice "Frenkijevci" Franka Simatovića, jedinice Gorana Radosavljevića Gurija, kao i Jedinica za specijalne operacije.

Pročitajte još: Svedok: Znam ko je punio hladnjače leševima

Rašković je istakao da je Minić u Peći bio "strah i trepet", zbog surovosti. Pojedini njegovi saborci koji su optuženi za zločine u Ćuški i danas su u suočenju sa svedokom osporavali njegov kredibilitet.

Rašković je krajem decembra tokom prva tri dana svedočenja neke od optuženih "Šakala" označio kao egzekutore.

Dvojica optuženih Siniša Mišić i Abdulah Sokić optužili su Raškovića da je silovao ćerku Ise Baljaja, mesara iz Peći, što je svedok negirao navodeći da u to vreme nije bio na Kosovu već da je o tom slučaju saznao od dečaka koga je "Vampir", kako po optužnici glasi nadimak Sokića, zarobio i nad njim se iživljavao.

"Isi mesaru su ćerku silovali, a njegovoj maloj deci bacali bombe u krilo poput loptica koje bi ih raznosile. Ja sam za to čuo od očevica celog tog događaja kojeg su pojedini 'Šakali' tu noć poveli sa sobom", posvedočio je Rašković.

On je dodao da o tome ima samo posredna saznanja, a da svedok zločina nema hrabrosti ni tajno da izađe pred sud, iako se, kako je istakao, o događaju opširno izjasnio policiji.

Rašković je juče izjavio da njegovoj porodici i njemu, zbog svedočenja, stižu pretnje iz "moćnih centara".

Rašković je počeo da svedoči krajem decembra prošle godine, bez mera zaštite koje su mu tokom istrage bile dodeljene, i tada je detaljno opisao zločine nad albanskim stanovništvom u selu Ćuška, na Kosovu 1999. godine, a neke od optuženih, bivše saborce, označio kao egzekutore.

Za zločine u selu Ćuška optuženo je 13 pripadnika Teritorijalne odbrane, policije i jedinice "Šakali", kojima se na teret stavljaju ubistva, silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva.

Ubistva su, kako se navodi u optužnici, vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa nakon čega su većinu tela zapalili kako bi sprečili utvrđivanje identiteta žrtava.

Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, dece i staraca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 14:18
Trebalo bi da je čovjek sa slike izvjesni Minić koji je umro nedavno pirodnom smrću. Dok taj Zoran Rašković, samozvani Serdar je do prošle godine bio u Zabeli, pa će biti da mu je tamo dosadilo i naprasno dobio govornu dijaereju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online