Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2012.
09:46
Alo A

Legijin šef tuži državu

Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije, tužio je državu tražeći više od pola miliona dinara odštete! Reč je o troškovima koje je Bracanović, kako tvrdi, imao tokom istražnog postupka za navodnu torturu nad članovima Makine grupe, osumnjičenih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Milorad Bracanović nije platio sudke troškove, a od države traži nadoknadu za troškove koje je imao tokom pritvora

Prvi osnovni sud je 31. decembra 2010. godine obustavio pomenutu istragu protiv Bracanovića, kao i protiv Milorada Ulemeka Legije, ubice premijera Zorana Đinđića, i bivšeg policajca Slobodana Pažina.


Bivši Ulemekov je krajem novembra prošle godine tužio Ministarstvo pravde Srbije tražeći 510.000 dinara, koliko je procenio da ga je koštao advokat tokom pomenutog istražnog postupka.


"Reč je o materijalnim troškovima Bracanovića povodom vođenja istrage i boravka u pritvoru. Javno pravobranilaštvo je 9. januara odgovorilo na tužbu", rekla je Gordana Vuković, sudija Prvog osnovnog suda, i dodaje da je sledeći potez suda zakazivanje ročišta.


Bracanović je naveo u tužbi da ga je svako pojavljivanje njegovog advokata u sudu koštalo 15.000 dinara, kao i posete dok je bio u zatvoru u Bačvanskoj.


Istraga je pokrenuta početkom 2005. godine, kada je Bracanoviću i Milanu Obradoviću, sadašnjem direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, određen pritvor. Oni su se sumnjičili da su prekoračili ovlašćenja tako što su tokom operacije "Splav", odnosno istrage o ubistvu Boška Buhe, dozvolili primenu nedopuštenih načina i sredstava kako bi se iznudili iskazi od osumnjičenih i da su za to angažovali Dušana Spasojevića, Ulemeka i druge članove zemunskog klana.

Samo je Ulemek priznao da je učestvovao u ispitivanju jednog od članova grupe, Dragana Ilića Limara, koga je nekoliko puta udario lopatom. Istraga je prvo bila obustavljena protiv Obradovića.


Bracanović je dugo vremena bio najbliži Ulemekov saradnik. Bio je oficir za bezbednost JSO, a posle pobune Crvenih beretki u novembru 2001. godine postavljen je na mesto zamenika direktora BIA. Bracanović je proveo dve godine u Zabeli zbog toga što nije prijavio da se sprema ubistvo Ivana Stambolića, koje su počinili pripadnici JSO.

Bivši zamenik BIA na izdržavanje kazne otišao je u septembru 2008, a kaznu je proveo u najstrožem sedmom paviljonu, u kojem su i Leonid Milivojević, Dušan Maričić i Branko Berček, koji su takođe osuđeni za učešće u ubistvu Stambolića. U aprilu 2006, Okružni sud u Beogradu potvrdio mu je oslobađajuću presudu Nižeg suda za nedozvoljeno posedovanje puške koja je nađena tokom pretresa njegovog stana u akciji Sablja.

Popis imovine


Milorad Bracanović duguje oko 80.000 dinara za sudske troškove, zbog čega je Prvi osnovni sud naložio oduzimanje pokretne imovine u toj vrednosti. Popisivači će Bracanoviću pokucati na vrata poslednjeg dana januara, a što je najavljeno na sajtu tog suda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online