Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 18.01.2012.
09:08
Press A

"Dačićevi ljudi će me ubiti u Srbiji"

Dobrosav Gavrić, optužen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine, rekao je na sudu u Kejptaunu da se plaši povratka u Srbiju jer bi mnogi visoki funkcioneri srpske vlade, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, voleli da ga vide mrtvog.

Dobrosav Gavrić u marici policije Južnoafričke Republike

Gavrić je u svedočenju pred sudom u Južnoj Africi, gde pokušava da dobije politički azil i tako spreči izručenje Srbiji, izneo svoju verziju priče na čak 26 strana, čiji su delovi istovremeno objavljeni i u lokalnom listu "Dejli vojs" iz Kejptauna.

Gavrić je, u želji da izdejstvuje azil, na sve načine pokušavao da uveri sud u zavere koje se u Srbiji kuju protiv njega. On je rekao da, posle svega, želi da živi u Južnoafričkoj Republici kao miran porodičan čovek sa ženom i ćerkama i da bi izručenje Srbiji za njega značilo sigurnu smrt.

Nudi se da za zaštićenog svedoka

 

Gavrićeva ideja je da južnoafričkim vlastima ispriča sve što zna o pozadini ubistva lokalnog mafijaškog bosa Sirila Bike, u zamenu za azil i bezbedan život u Južnoj Africi. Ako bi postao zaštićeni svedok to bi ga spasilo izručenja Srbiji.
Južnoafrički mediji pisali su da je Gavrić povezan sa tamošnjim tajnim službama, da mnogo zna o situaciji u i da će pokušati i dalje da ostane povezan sa tim organizacijama, što bi mu obezbedilo dodatnu sigurnost.

Posebno je optužio Ivicu Dačića da kao "nekadašnji saveznik Slobodana Miloševića ima interes da ga vidi mrtvog", ali da bi to odgovaralo i mnogim ozbiljnim figurama iz vrha srpske vlasti.


"Milošević je stalno tvrdio da nema nikakve veze sa operacijama Arkanovih 'Tigrova', a ja sam se lično, iz prve ruke, uverio da je direktno umešan u njih. Dačić, koji je sada ministar unutrašnjih poslova, nekada je bio saveznik i jednom i drugom, i to je razlog zbog kojeg se plašim da bi povratak u Srbiju značio moju sigurnu smrt. Pronašli bi način da me ubiju u zatvoru preko svojih ljudi, baš kao što bi to učinili i da nisam pobegao iz Srbije 2006. godine", rekao je Gavrić.
 

On je insistirao na tome da je presuda kojom je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića doneta isključivo na osnovu svedočenja Arkanovog telohranitelja Zvonka Mateovića i naveo da on nema nikakve veze sa tim atentatom.

Plaši se onih koji su sarađivali sa Arkanom: Dobrosav Gavrić

Gavrić je potom, navodeći razloge zašto bi trebalo da ostane u Južnoj Africi, rekao da želi da se povuče iz cele priče i da živi mirnim porodičnim životom sa suprugom i dve ćerke.

"Odabrao sam da živim u Južnoafričkoj Republici, pošto je to stabilna i sigurna zemlja. Moja supruga Danijela Lasić je tokom boravka ovde rodila naše drugo dete. Moja deca su krenula u školu u Kejptaunu i celu svoju budućnost vidim ovde. Želim da živim sa porodicom u stabilnom društvu i da moja deca odrastaju u takvom okruženju. Ne bih mogao da zamislim mogućnost da umrem pre nego što moje ćerke porastu. Ja aktivno učestvujem u njihovom vaspitanju i veoma sam posvećen otac", objasnio je Gavrić u pisanoj izjavi.


Gavrić je u svom svedočenju govorio i o prijateljstvu sa mafijaškim bosom Sirilom Bikom, koji je ubijen u martu prošle godine kada je nepoznati ubica pucao sa motocikla u njegov auto. Tada je Gavrić bio za volanom Bikinih kola i pojavile su se informacije da je upravo on bio umešan u taj atentat. Takođe, on je priznao i da mu je 2009. godine posle ranjavanja odstranjen jedan testis, kao i da je jedno vreme vodio restoran u Johanezburgu pre nego što se preselio u Kejptaun.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2012. 09:19
"Ne bih mogao da zamislim mogućnost da umrem pre nego što moje ćerke porastu. Ja aktivno učestvujem u njihovom vaspitanju i veoma sam posvećen otac" A dok si pucao nisi zamisljao da i oni koje si ubio imaju decu i zele da ih gledaju dok rastu i ucestvuju u njihovom vaspitanju?
Sreda 18.01.2012. 12:12
Plasi se Dacica, Naravno jer je i on bio umesan u to ubistvo kao blisko Slobino pastorce. Ubice ga jer bi se klupce odmotalo. I onda bi sve islplivalo na povarsinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online