Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2012.
11:53
Blic A

Fizičko kažnjavanje zabranjeno zakonom

Odredbe u prednacrtima zakona o pravima deteta i građanskog zakonika kojima se zabranjuje fizičko kažnjavanje dece podelile su stručnu javnost u Srbiji i otvorile pitanja koja se pre svega odnose na svrsishodnost takvog rešenja i na sankcije za kršenje budućeg propisa, saznaju beogradski mediji.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić, koja je učestvovala u izradi prednacrta zakona o pravima deteta, kaže za “Blic” da u ovom zakonskom projektu postoje dva člana koja se tiču zabrane batinanja dece.

Foto: Ilustracija


- U jednom članu stoji da su telesno kažnjavanje i ponižavajući postupci prema detetu u cilju njegovog disciplinovanja zabranjeni u svim sredinama, ali da se mogu, kada je to neophodno, primeniti na najkraće moguće vreme i samo u meri koja je neophodna radi zaštite života i zdravlja deteta ili drugog lica - kaže sagovornik ''Blica“.


Dakle, nije posebno pomenuta porodica, već se sve napred navedene sredine imaju u vidu.


- Drugi član se bavi odgovornostima roditelja u podizanju i nezi deteta. Između ostalog, roditelji se usmeravaju ka tome da su dužni da štite dete od svih oblika nasilja i zanemarivanja, kao i da se uzdrže od telesnog kažnjavanja, upotrebe fizičke sile, ali i od svakog drugog nehumanog, ponižavajućeg i omalovažavajućeg postupka prema detetu. Obe odredbe imaju za cilj da uspostave nenasilno okruženje za razvoj deteta i da otvore put primeni drugih modela vaspitanja koja isključuju batine kao meru u vaspitanju - objašnjava zamenica ombudsmana Lukšić-Orlandić.


Dr Olga Cvejić-Jančić, profesorka Univerziteta Singidunum i član komisije za izradu Građanskog zakonika, kaže da odredba o zabrani telesnog kažnjavanja predstavlja nameru da se u porodicu uvedu novi standardi ponašanja.


- Reč je o standardima ponašanja bez nasilja po kojima će dete prvo u svojoj porodici biti vaspitavano, tako da je nasilje nedopustivo i ne treba da ga primenjuju ni roditelji prema svojoj deci ni deca dalje prema drugoj deci, svojim vršnjacima i ostalima... Roditeljski autoritet se ne stiče batinanjem dece ni nasiljem prema njima, već pre svega ličnim primerom, strpljenjem, razumevanjem i većom posvećenošću detetu i njegovim potrebama - ističe profesorka Cvejić-Jančić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online