Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.12.2011.
14:06
Press A

Pokušala da se ubije tokom porođaja

Slađana Rakićević (40) iz dragačevskog sela Goračići pokušala je da se obesi u devetom mesecu trudnoće od stida što je zatrudnela van braka, ali ju je svekar Mijailo pronašao, skinuo sa vešala i odveo u bolnicu, gde je pola sata kasnije rodila zdravog sina.

Nije znala kako da donese u kuću svekra i svekrve tuđe dete

Slađana, koja je već deset godina udovica, oporavlja se posle napornog porođaja, koji su lekari čačanske bolnice obavili dok je još bila u komi od posledica vešanja.

Iako je u domaćinstvu Mijaila Rakićevića slutilo na tragediju tog 19. decembra, kada su slavili krsnu slavu Nikoljdan, sve se odigralo kao u filmu sa srećnim krajem. U Goračićima porodica i komšije čekaju da im se vrati Slađana sa novim ukućaninom. Kažu da im pripremaju pravi doček.

Inače, Slađana je posle smrti muža ostala da sa troje male dece živi sa svekrom i svekrvom, a kada je četvrti put zatrudnela, krila je do poslednjeg trenutka da je u drugom stanju. Kako su ukućani ispričali, tog jutra je pomuzla krave i obavila sve kućne poslove. U drugom delu kuće krijući je pripremila sve da se sama porodi. Strah da je "osramotila porodicu" ipak je prelomio, pa se umesto porođaja ova žena odlučila za vešala, i to u trenutku kada su počeli porođajni bolovi. Srećom, u štalu gde se Slađana obesila na vreme je došao njen svekar Mijailo.

"Ušao sam u štalu da namirim svinje. Čuo sam krkljanje iza sebe i kad sam je ugledao na vešalima, zgrabio sam nož, koji se slučajno našao na bali sena, i presekao uže. Počeo sam da je vraćam u život i da kukam", kaže Mijailo.

U selu tvrde da je Hitna pomoć stigla za desetak minuta, iako su Goračići od Guče udaljeni 15 kilometara. Portparol čačanske bolnice dr Slobodan Gujaničić kaže da su i dete i majka i dalje u bolnici, ali da su oboje u dobrom zdravstvenom stanju.

"Na odeljenje intenzivne nege 19. decembra oko podneva primljena je kao hitan slučaj žena u komatoznom stanju sa ugroženim vitalnim funkcijama. Odmah je priključena na aparat za mehaničku ventilaciju pluća. Pri tome je konstatovana poodmakla trudnoća i porođaj je već bio započeo. Žena se uz pomoć ekipe ginekologa prirodnim putem porodila i rodila dečaka teškog 3.100 grama sa urednim vitalnim funkcijama. Majka se sutradan probudila i sa njom je uspostavljena komunikacija. Zatim je, kako to propisi nalažu, prebačena na odeljenje neuropsihijatrije, gde se dalje oporavlja", rekao je dr Gujaničić.

Ukućani kažu da se Slađana verovatno uplašila da će je svi osuditi i odbaciti zbog vanbračnog deteta sa muškarcem čije se ime zasad ne pominje, ali svi u porodici, pre svega svekar i svekrva, kao i komšije, kažu da će joj pomoći i uvek je podržavati.

Slađanina sada već odrasla deca, Grujica, Miloš i Gordana, koja i sama ima šestomesečnu bebu, otišli su odmah da posete majku.

"Rekli smo joj da nas nije osramotila, da o tome ne misli, već da se bori i da se što pre vrati kući", kažu njih troje.

I svekrva Stojna obećava da će biti uz Slađanu. "Videla sam da je trudna, ali ništa ni mi ni ona nismo govorili. Šta da kažem? Zar je trebalo da deca, koja već nemaju oca, ostanu i bez majke? Pomoći ću koliko mogu, kao i za prvo troje dece", kaže baka Stojna.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.12.2011. 15:07
Osuda sredine ume da bude strašna, bez obzira šta njeni bližnji pričaju za novine.
Utorak 27.12.2011. 14:39
Slava Gospodu da se sve zavrsilo dobro. Kakva je sramota roditi vambracno dete, zeni koja je 10 god.udovica? sa 30 god.je ostala bez muza othranila 3 dece pa nekahrani i 4-to. danas devojke sa 15 god.radjaju vanbracnu decu, i nije sramota, neka nam se samo SRBcici radjaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online