Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.12.2011.
15:06
Beta A

Frenki razočaran u Srbiju

Vlada Srbije odbila je da haškom optuženiku Franku Simatoviću obnovi garanciju za privremeno puštanje na slobodu iz pritvora Haškog tribunala, iako mu je taj sud odobrio boravak na slobodi tokom zimske pauze, saopštila je danas advokatska kancelarija Fila.

"Pretpostavljamo da je problem u Bezbednosno informativnoj agenciji, jer nemamo problem sa Nacionalnim savetom za saradnju sa tribunalom, a nezvanično smo saznali da ni policija nema problema da Simatoviću obezbedi pratnju i obezbeđenje tokom boravka na slobodi", rekao je advokat Mihajlo Bakrač na konferenciji za novinare u kancelariji Fila.

Vlada Srbije odbila je da haškom optuženiku Franku Simatoviću obnovi garanciju za privremeno puštanje na slobodu iz pritvora
 


Bakrač je naveo da Simatovićevi advokati ne znaju zašto država nije obnovila garanciju, ali da su nezvanično saznali da je Vlada Srbije prošlog četvrtka raspravljala o tome i da su neki ministri bili za to da se izda garancija, ali je većina članova Vlade bila protiv.


"Simatović je duboko povređen i razočaran jer njegova država ne stoji iza njega", rekao je Bakrač.


Bakrač je podsetio da je država po Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom dužna da pruži garancije optuženicima kojima sud odobri privremeno puštanje na slobodu i da je to činila više puta i u slučaju Simatovića, ali da nije odogovorila na poslednji zahtev odbrane upućen Vladi 15. novembra.


"Ovakva odluka apsolutno može imati i uticaja na presudu, jer se šalje poruka da optuženi nije dobrodošao u svojoj državi", rekao je Bakrač.


Advokat Vladimir Petrović rekao je da postoji mogućnost da pretresno veće tribunala naredi državi Srbiji da Simatoviću obezbedi pratnju i sprovodi zakon i najavio da će odbrana to i tražiti od Tribunala. 

"Ne ulazeći u razloge zbog kojih je optužen, to je potpuno drugo pitanje, Simatović kao državljanin Srbije ima pravo na zaštitu svoje države uvek i u svim okolnostima i država nema pravo da se ogluši na taj zahtev, a time su prekršena i njegova ustavna prava", rekao je Petrović.


Advokati su naveli da Simatović po zakonu ispunjava oba uslova za dobijanje garancije, državljanin je Srbije i predao se dobrovoljno, a dobrovoljnost predaje potvrdio je i Haški tribunal.  Nekadašnji čelnik Državne bezbednosti Franko Simatović Frenki i njegov šef Jovica Stanišić uhapšeni su 2003. godine u akciji
"sablja", a Haški tribunal je protiv njih podigao optužnicu 3. maja te godine dok su bili u pritvoru. 

Simatović je iz pritvora u Beogradu prebačen u pritvor u Hagu, a kasnije mu je u Srbiji isplaćena odšteta zbog neosnovanog hapšenja u "Sablji".  Simatović je Stanišić optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. godine do 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 12:01
Branis svoj narod i drzavu i to ti je hvala!? Do cega su izdajice doveli zemlju i ovaj narod. Ali nece vjecno. Ne mogu oni nanjeti zla koliko mi imamo pozitivne enrgije i koliko volimo nasu Srbiju. BOG CUVA SRBE. A izdajice ce uskoro pred BOZIJI sud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online