Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 19.12.2011.
04:20
B92 A

Press: Čović pod istragom zbog pronevere novca za Kosmet

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, obuhvaćen je istragom o proneveri oko 459 miliona dinara državnog novca u poslu u kome je preko tog centra pre sedam godina trebalo da budu izgrađeni stanovi za Srbe u Kosovskoj Mitrovici, ali su do danas urađeni samo temelji, saznaje "Press".

Bojan Radovanović

Istraga o ovom slučaju pokrenuta je protiv predsednika FK Novi Pazar Bojana Radovanovića, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je fiktivnom dokumentacijom podigao kredit od pet miliona evra.

Radovanovićeva firma je 2004. trebalo da izvodi radove na stambenim zgradama u Kosovskoj Mitrovici.

"Press" saznaje da se privodi kraju pretkrivični postupak u kome se utvrđuje gde je i kako nestalo tačno 458.970.884 dinara (tadašnje vrednosti oko šest miliona evra) namenjenih za izgradnju naselja Lamela.

U pitanju je izgradnja državnih stanova za raseljena, socijalno ugrožena lica, kadrove i one koji nemaju adekvatno rešeno stambeno pitanje, a koji je trebalo da budu useljeni još početkom 2006. godine. Iako se nije maklo dalje od temelja, to nije sprečilo "izvođače radova" da novac stave u svoje džepove, piše "Press".

Na inicijativu državnih organa krajem 2008. godine pokrenut je sudski postupak kako bi se utvrdilo gde je novac završio, kao i ko je to godinama lažno prikazivao da se naselje gradi. Iako je izgledalo kao da će se čitav slučaj zaboraviti, a milioni i kvadrati izgubiti bez traga, hapšenje Bojana Radovanovića aktiviralo je i druge predmete u kojima je on uključen u malverzacije.

Pored Radovanovićeve firme "Masters". koja je trebalo da učestvuje u izgradnji, utvrđuje se i odgovornost tadašnjeg predsednika Koordinacionog centra Nebojše Čovića, Albanca Idriza Šijaka, kao i još nekoliko odgovornih osoba iz KC, Građevinske direkcije Srbije, tadašnjeg predsednika Kosovsko-mitrovačkog okruga i nekoliko privatnih preduzetnika.

Istražni postupak u vezi sa izgradnjom stanova u Kosovskoj Mitrovici vode Više javno tužilaštvo i MUP Srbije u koordinaciji sa privremenim kosovskim institucijama. Uskoro bi trebalo da uslede prva saslušanja po naredbi višeg tužioca Milana Bigovića, navodi izvor "Pressa" blizak istrazi.

Projekat izgradnje stambenih objekata u naselju Lamela, ukupne površine od skoro 8.000 kvadratnih metara u Ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, planiran je 2002. godine, a ugovori su potpisani početkom 2004, i to sa rokom izgradnje od 12 meseci.

"Većinski posao poveren je preduzeću 'Daki', čiji je vlasnik Idriz Šijak, koga je, kako se sumnja, u poslove uveo Radovanović, kao vlasnik građevinske firme 'Masters'. Iznos od 459 miliona dinara isplaćen je u nekoliko tranši preduzeću 'Daki', a od ovog iznosa Radovanoviću i njegovoj firmi otišlo je 70 miliona. Jedan od aktera u poslu bio je i 'Komgrap', a sve ugovore sklapao je Koordinacioni centar. Ipak, ugovore nije potpisivao Nebojša Čović već tehnička odgovorna lica. I pored toga, na spisku tužilaštva i policije su i Nebojša Čović i Idriz Šijak, čijoj firmi je poverena izgradnja stanova za Srbe", ispričao je izvor "Pressa".

Kako saznaje "Press", pretkrivični postupak vodi se po dva osnova.

Prvo, sa firmom "Daki" sklopljen je ugovor po kome je cena izgradnje kvadrata bila duplo skuplja nego što bi bilo koja druga firma ponudila.

Drugo, čak ni po tim paprenim cenama projekat nije realizovan u rokovima i okvirima u kojima je sklopljen.

Kako državni organi Srbije ne raspolažu podacima gde se nalazi Idriz Šijak, kao osoba na čijim računima je završilo najviše novca, uspostavljena je komunikacija sa Euleksom u slučaju potrebe za privođenjem ili pribavljanjem dodatnih informacija.

Čović: Tada već nisam bio u Koordinacionom centru

Nebojša Čović je za "Press" rekao da novac za izgradnju stanova u Kosovskoj Mitrovici nije išao nijednom izvođaču preko Koordinacionog centra.

Već su me saslušavali: Nebojša Čović

"Čitav projekat išao je preko Republičke direkcije za građevinsko zemljište, a Koordinacioni centar je samo sklopio ugovor sa Direkcijom. To je bilo početkom 2004, a već u maju su poslovi preneti resornim ministarstvima, dok je na moje mesto - predsednika KC - došla Sanda Rašković. Lično, ne znam da li je projekat završen jer od tada ni ja više nisam bio u Koordinacionom centru", rekao je Čović, i dodao da jeste bio saslušan kada je pokrenuta istraga.

Državni sekretar Oliver Ivanović rekao je da veruje da će se istragom utvrditi pravo stanje. "Ne znam detalje, ali nadam se da će ovom istragom biti utvrđeno šta je tačno posredi. Ako su se prikrivali dokazi, to će se pokazati", rekao je Ivanović.

Nebojša Čović je bio predsednik Koordinacionog centra do maja 2004. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 06:51
Вероватно Човић размишља да се врати у политику а ово му је опомена. Садашња власт у Србији омогућава неким лицима да раде преко такорећи фиктивне банке "Југобанка Југобанка ад, Косовска Митровица" и тако зарађују милионе и милионе, док део средстава и не завршава на правим рачунима.
Ponedeljak 19.12.2011. 08:17
Vrlo moguće da je imao ambicija da se vrati u politiku na stranu Opozicie, čim ovi reaguju ovako na neke navodne incidente o prije ko zna koliko vremena. Baš sad se sjetili da pokreću slučaj...a šta su do sada radili?
Ponedeljak 19.12.2011. 11:31
Samo takvom nerazumnom politikom, neshvatljivim optimizmom bez pokrića, došlo je do masovnih obmana koje moraju da popravljaju strane diplomate, obaveštajci i drugi "faktori". Poput onoga kad zvaničnom predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću šef MMF objašnjava da, kad kaže da je "Srbija izašla iz krize", treba da razlikuje život i statistiku, jer da bi se to zaista i desilo treba da se uradi još mnogo toga... Naravno, čak i takvu izjavu Bogdana Lisovolika režimski medijski hor peva naopako. Onako kako šefu godi.Ponavljanje očiglednih laži bez trunke srama, slika je i prilika današnjeg srpskog političara na vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online