Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 18.12.2011.
20:50
B92 A

Umrla čekajući Hitnu pomoć

Iako je Dom zdravlja stotinak metara od kuće, porodica Milkić iz Blaca na dolazak lekara čekala je četiri sata. Čekajući dolazak Hitne pomoći, sada pokojna Verislava Toskić pala je u komu zbog dijabetesa.

Foto: Ilustracija
 

U Domu zdravlja u Blacu nisu želeli da komentarišu zašto je vozilo stiglo tek posle više od trideset poziva, jer je, kažu, u toku postupak koji je porodica preminule pokrenula u zdravstvenoj inspekciji.

Njena ćerka Ljiljana se nada da na ishod ovog slučaja neće uticati politika i to što je tog dana dežurni lekar bio nekadašnji poslanik SPS-a u republičkoj skupštini.

Ljiljana Milikić još broji koliko je puta, kada je na podu sobe zatekla majku u polukomatoznom stanju, okrenula isti broj i zvala Hitnu pomoć. Dom zdravlja u Blacu udaljen je samo stotinak metara od njene kuće, ali su na vozilo i pomoć čekali četiri sata. Dežurni lekar tada je objasnio da u smeni radi samo jedno vozilo i da će ga poslati čim se vrati iz Prokuplja gde vozi drugog pacijenta.

"Pešice je mogao da siđe ili da pozove glavnog tehničara koji bi mu obezbedio rezervnog vozača i vozilo. Njima još pet, šest saniteta leže u garažama u tom momentu. Jednostavno, on nije hteo da pomogne mojoj majci", kaže Milikićeva.

Dom zdravlja raspolaže sa više vozila, ali jednom dežurnom ekipom u toku noći. Direktor Miroljub Vuksanović nije želeo da komentariše ovaj slučaj dok je postupak u toku. Kako nezvanično saznaje B92, Komisija za unutrašnji vanredni nadzor utvrdila je da je pomenuti lekar postupio po svim medicinskim i etičkim principima.

Ljiljana je tražila da se utvrdi odgovornost - i za to što je njena majka četiri sata čekala da dobije tada neophodan insulin, ali i za terapiju koja joj je data.

"Samo još mogu da napomenem da činim ovo da se ne bi desilo nekom od dvadeset godina, ili nekom detetu. A smrt moje majke niko ne može da nadoknadi. Meni majku niko ne može da vrati", kaže Milikićeva.

Da li je lekar ispravno postupio, odnosno, da li je ljudski faktor uticao na smrt Ljiljanine majke, utvrđuje zdravstvena inspekcija i tužilaštvo. Ljiljana Milkić kaže da, bez obzira na ishod svih nadzora i inspekcija koje su u toku, želi objašnjenje da li bi sve bilo drugačije da je pomoć stigla na vreme, i kako je moguće da hitni slučajevi, čiji život nekad zavisi i od brzine intervencije, čekaju četiri sata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2011. 21:16
Sramota jedna za ionako "dobar glas" koji bije srpsko zdravstvo...Polozio Hipokratovu zakletvu i nije mogao da pomogne da dodje peske ako je to blizu kuce gde je bila ova jadna zena...Koji su to ljudi koji karakter?..utvrdjuje zdravstvena inspekcija? I sta ce biti? Pojeo vuk magarca eto to...sta vise reci?..od bruke to ovde ne bi ni smela da pricam...
Nedelja 18.12.2011. 21:49
Kada je mom ocu pozlilo po sest puta sam zvao i dom zdravlja na kanarevom brdu i hitnu pomoc.Tek kada sam od jednih i drugih trazio da mi kazu njihova imena i bukvalno zapretio da cu ih tužiti ako mu se nesto dogodi dosla je prvo hitna pomoc a onda i dezurni lekar iz doma zdravlja.Katastrofa.
Nedelja 18.12.2011. 22:06
"....Komisija za unutrašnji vanredni nadzor utvrdila je da je pomenuti lekar postupio po svim medicinskim i etičkim principima....". Pa da , hitan slučaj i ostao je ukrštenim rukama, žena je preminula ! Sve ide po planu i etici uništavanje ovog naroda. A sa druge strane, gledati svou kevu na podu 4 sata , i to je čist debilizam. Ej jadna moja Srbijo, i sa jedne i sa druge strane propadaš i nemati spasa !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online