Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2011.
08:07
B92 A

Svedok protiv Šarića pokušao da beži

Nebojša Joksović, zaštićeni svedok u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića nedavno je pokušao da pobegne iz Srbije u Mađarsku. Zbog ovog incidenta je čovek koga policija čuva na tajnoj lokaciji u Beogradu nekoliko dana proveo zaključan u stanu, piše "Blic".

Darko Šarić

Problem vezan za Joksovićev plan da pobegne iz Srbije nije jedini u obezbeđivanju trenutno najznačajnijeg svedoka saradnika u postupcima koji se vode pred Sudom za organizovani kriminal.

Joksović, kako saznaje "Blic“, nije ni potpisao ulazak u program zaštite svedoka što je napravilo velike probleme u načinu i funkcionisanju njegovog obezbeđenja.

Takva situacija dovela je do toga da, uprkos bezbednosnom riziku od Šarićevog klana i dva bombaška napada kojima je bio izložen, Joksović Beogradom čak sam vozi svoj "audi“.

"Joksović nije potpisao ulazak u program zaštite svedoka, čime je kompletna situacija oko njegovog obezbeđivanja neformalna. Na njegovom obezbeđivanju najpre je angažovana Jedinica za zaštitu svedoka, a nakon što mu je zaprećeno otmicom dece, angažovani su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

Pošto njegovo obezbeđenje nije pravno regulisano, pripadnici SAJ-a angažovani su na čuvanju zgrade u kojoj Joksović živi s porodicom, dok su pripadnici Jedinice za zaštitu svedoka u njegovoj neposrednoj, fizičkoj pratnji", rekao je izvor "Blica“ upoznat sa postupkom protiv Šarića.

Ovako pravno nedefinisana situacija dovela je do toga da se Joksović ne pridražava bezbednosnih pravila, koja podrazumevaju da se kreće samo u vozilu s pripadnicima obezbeđenja. Joksović sam po gradu vozi svoj lični automobil, dok su policajci samo u pratnji iza ili ispred njegovog vozila.

"U takvoj situaciji je i moglo da se dogodi da on pokuša da pobegne iz Srbije, što je sprečeno, ali to pravi veliki bezbednosni rizik i za njega i za policiju, a može da napravi i problem za postupak u kojem svedoči. Joksoviću opasnost ne preti samo od Šarića i od ljudi iz njegovog klana.

On ima problema i s nekoliko veoma uticajnih poslovnih partnera, duguje ogroman novac, i pitanje je kome se još i koliko zamerio, i kome bi sve odgovaralo da ga nema", kaže izvor "Blica".

Da prihvati ulogu zaštićenog svedoka, Joksović je odlučio prošlog leta, ali mu ta odluka u strahu od Šarića, inače školskog druga iz Pljevalja, nije lako pala, zbog čega nije ni prihvatio program zaštite.

Do poslednjeg momenta Joksović se premišljao da li da svedoči, pa je prvog dana njegovog svedočenja inscenirao da mu nije dobro, zbog čega je intervenisala Hitna pomoć, a suđenje je odloženo.

U međuvremenu, on je sudskom veću dao iskaz, u kojem je kao glavni Šarićev saradnik u Italiji svedočio o kriminalnim aktivnostima klana u toj zemlji.

Nakon svedočenja stigle su i prve pretnje, a zatim su usledila i dva bombaška napada.

Najpre su u maju ove godine na zgradu njegove štamparije u Žarkovu ispaljene tri "zolje“, a mesec dana kasnije bačena je i bomba na njegov kafić "La principessa“ u istom naselju.

Policija je zbog toga podigla mere Joksovićeve zaštite. On i porodica premeštani su od tada na nekoliko lokacija, a pored njih danonoćno dežura više od 20 specijalno obučenih i naoružanih policajaca. Uprkos tome, Joksović se i dalje svojevoljno kreće po Beogradu i celoj Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online