Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 30.11.2011.
03:30
Blic A

Oborio autom dečaka (5) - dečak kriv!

Osnovni sud u Valjevu oslobodio je jednog preduzetnika optužbe za obaranje petogodišnjeg deteta automobilom posred pešačke zone, i to u vreme kada je tamo bilo apsolutno zabranjeno kretanje svih motornih vozila.

Valjevo
 

Tužilaštvo i majka dečaka koji je, srećom, zadobio samo lake telesne povrede sudu su kao dokaz dostavili i snimak video-nadzora na kojem se vidi obaranje deteta. Sud je, međutim, u oslobađajućoj presudi ocenio da dete od pet godina "nije smelo da se bez nadzora roditelja nađe na ulici gde se i mimo utvrđenog režima odvija saobraćaj", pa je preduzetnika oslobodio optužbe za ugrožavanje javnog saobraćaja i dovođenja u opasnost života ljudi.
 

Incident se dogodio 30. jula 2009. godine, u 14.55, u pešačkoj zoni Knez Miloševe ulice u centru Valjeva. Kroz tu zonu saobraćaj je svim motornim vozilima, uključujući i dostavna vozila za lokale koji se tu nalaze, zabranjen u periodu od 11 do 2 sata posle ponoći, a saobraćajni znak zabranjuje i vožnju bicikala. Međutim, tog dana je, na tada petogodišnjeg V. P, sina Olivere Ješić, ispred dvorišta kuće u kojoj su tada živeli naleteo automobil. Za volanom "folksvagena" nalazio se S. R. (42), vlasnik radnje u Knez Miloševoj, a od siline udarca, kako se navodi u izveštaju saobraćajne policije nakon uviđaja, dečak je bio bačen na haubu, s koje je spao na pločnik.

- Moj sin je hteo da pređe do igraonice, koja se nalazi nekoliko metara preko puta dvorišta, a ja ga nisam pratila, znajući da je u to vreme zabranjen saobraćaj svim vozilima u pešačkoj zoni. Od udarca i pada povređeno mu je koleno, koje je moralo da bude i pod gipsom, nagnječen mu je čeoni deo glave i usne, a sedmicama je nakon toga imao izražene noćne strahove, plašio se da izađe na ulicu ili da čuje zvuk automobila, zbog čega sam morala da tražim pomoć dečjeg psihologa - priseća se Olivera.


Nakon istrage, Osnovno tužilaštvo je protiv S. R. podnelo tužbu zbog krivičnog dela ugrožavanja javnog saobraćaja iz člana 289 stav 3, "tako što je, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi".

Sudski proces nakon dve godine, međutim, okončan je oslobađajućom presudom za preduzetnika. U obrazloženju presude, sudija Branka Marković je, između ostalog, konstatovala da je do nesreće došlo jer je majka sina dovela do kapije, a "potom nije obraćala pažnju na koji način dete prelazi ulicu". Sudski veštak saobraćajne struke, naime, utvrdio je da je V. P. put od kapije do mesta kontakta sa automobilom prošao za 1,4 sekunde, "što znači da majka za to vreme nije mogla da se udalji s lica mesta".

- To upućuje na zaključak da je dete prelaženje ulice započelo bez nadzora, a potpuno je nelogično da majka svoje dete od pet godina izvede do kapije, a da potom ne obrati pažnju kako će ono preći ulicu. Nije sporno da je saobraćaj zabranjen u kritično vreme, ali kako je navedeno dopisom Gradske uprave, na zahtev lica koja ispunjavaju uslove, ulazak vozila se odobrava i mimo utvrđenog vremena radi snabdevanja ili radova, tako da se saobraćaj odvija, što je majka kao stanarka ulice morala da zna - stoji u obrazloženju presude.

U oslobađajućoj presudi, sud primećuje da vozač nije poštovao postavljene saobraćajne znake, ali i da "nije mogao da predvidi da će iznenada s desne strane istrčati maloletno dete i krenuti u pretrčavanje, pa samim tim nije imao razloga da preduzme dodatne mere opreza".

- Na kraju se ovo pretvorilo u suđenje meni, jer je uzrok nesreće ispalo to što dete nisam držala za ruku i gledala kako ide do igraonice. Nisam, jer sam znala da je u to vreme saobraćaj zabranjen - ogorčena je majka.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 07:09
Корупција и неморал! Саживели смо се сви са тим злом и већ га сматрамо за нешто нормално и добро. Нормално нам је да се запошљавамо само преко везе, да се користимо туђом имовином чим се за то укаже прилика правдајући се да би то урадили сви, нормално је да свако од нас има масу порока (пуши, пије, швалерише се...), нормално је постало да за новац трпиш све, нормално је да се хвалишеш, да осуђујеш све око тебе, да завидиш и мрзиш... И још се питамо зашто нам је тако лоше и стално тражимо кривце код других! ЗЛО је ушло у нас саме, у наше породице, које су корен свега. Тако васпитавамо своју децу и нове генерације су све горе од претходних. ДОКЛЕ? Где је Православни српски домаћин и породица?
Sreda 30.11.2011. 08:20
S.R. jel ti Canak bio uzor za voznju u pesackoj zoni?
Sreda 30.11.2011. 09:32
Pogledaj Slavisa gde je SP.crkva. U celjustima vatikana,ekumenizma i jeresi.Onoga ( Vladiku Artemija) ko je radio po pravoslavnim kanonima smenise i najurise.Slazem se sa tobom da je vera nasa Pravoslavna najbitnija ali i to pokusavaju da nam uzmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online