Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 27.11.2011.
11:34
Alo! A

Rip-dil - kriminalni izum Srba i Hrvata

Italijanska policija uhapsila je srpske državljane Stevana Stojkovića (34), bračni par Marka (47) i Mirjanu Đorđević (47), Dejvida (25), Roberta (28) i Dejvida Đorđevića (20), osumnjičene da su pokušali da kupe građevinsko zemljište u Trstu sa milion falsifikovanih evra. Grupa se bavila takozvanom rip-dil prevarom (poslovna otimačina), koja se smatra izumom Srba i Hrvata, a čije su žrtve isključivo građani zapadne Evrope, piše beogradski dnevnik "Alo!"

Akcijom hapšenja šestočlane srpske družine rukovodio je zamenik javnog tužioca Pjetro Montrone, a prevara je razotkrivena jer njihova žrtva nije bila dovoljno pohlepna.


- Na njegov oglas o prodaji zemljišta javila se žena iz Francuske, navodni agent za nekretnine. Biznismeni koji su bili zainteresovani za kupovinu vozili su luksuzni BMW X5 i "audi A80“, odseli su u hotelu "Savoja ekscelzior“ i bili su spremni da ponude neverovatnih 600.000 evra.

Jedino što su za uzvrat tražili jeste da im prodavac učini i promeni prvo njihovih 500.000, stečenih u Francuskoj od utaje poreza, za svojih "čistih“ 400.000 evra, nakon čega će mu oni isplatiti i drugih 600.000 za plac - saopštili su iz italijanske policije.

Preplašen ponudom za učešće u pranju novca, prodavac je pozvao policiju, a umesto njega, na sastanak na rivi su otišli agenti. Ukupno milion evra, koliko je banda donela, bilo je falsifikovano osim jednog manjeg dela kako žrtva ne bi posumnjala.

Kada je agent zatražio da pregleda sve novčanice, Stojković i Đorđević su ga oborili na zemlju pokušavajući da pobegnu sa kupoprodajnim ugovorom, ali su obojica uhapšeni, kao i ostali koji su čekali u automobilu. Svi uhapšeni imaju srpsko državljanstvo i lične karte, iako poslednjih godina žive u Francuskoj i imaju i prebivalište u Milanu.


- "Rip-dil“, kako je ovu vrstu prevare nazvala nemačka policija, bande s ovih prostora rade još od 2003. i ona podrazumeva razmenu falsifikovanog novca za pravi. Grupa u novinama i na internetu nalazi oglase o prodaji nekretnina, zemljišta, automobila, jahti, umetničkih dela, a bilo je čak i konja. Sa prodavcem kontaktira žena "agent za nekretnine“, koja ima dobre kupce kojima se žuri - objasnili su za "Alo!" u srpskom MUP-u.


Navodni kupci koriste uglavnom jevrejska, italijanska ili arapska imena kao svoje pseudonime, a predstavljaju se kao akademici, doktori, pa čak i arapski šeici. Omiljene žrtve su im Nemci i Švajcarci, a mesto kupoprodaje Milano i Torino, pošto je u Italiji dozvoljeno štampanje lažnog novca ako na njemu naznačite "fac simile-falso“.

Ojadili i Švajcarce za 20 miliona franaka

 

Nemačka policija procenjuje da godišnje oko 1.000 građana njihove zemlje bude žrtva "rip-dil“ prevare i da svako od njih izgubi između 60.000 i 100.000 evra. Osim Nemaca, najčešće žrtve su Švajcarci, a prema procenama njihove policije, švajcarski državljani godišnje "ostaju kratki“ za oko 20 miliona franaka, piše "Alo!".


- Broj žrtava ovih prevara se samo naslućuje. Naime, žrtve željne brze zarade uzimaju veliku sumu za prodaju svoje imovine, a uz to zarađuju i proviziju prilikom razmene "prljavog novca“, zbog čega i kada na kraju shvate da su ostale samo sa hrpom lažnog novca, neretko ništa ne prijavljuju policiji pošto bi i same mogle da odgovaraju za krivično delo pranja novca, a neke od njih i same su dale novac sumnjivog porekla - zaključuje izvor lista "Alo!".

"Najproduktivnija" banda zgrnula 65 miliona evra

 

Najproduktivnijom "rip-dil“ bandom smatra se ekipa Petra Nikolića (61), koji koristi pseudonim Alšeikov otac, i Dejana Todorovića (29), alias Mustafa Alšeik.

 

Smatra se da je ova grupa počinila najmanje 2.000 krivičnih dela i profitirala za više od 65 miliona evra. Mnogi su skloni i da ih po visini nelegalne zarade označe "zemunskim klanom za dijasporu".

 

Kada ih je jedan stariji nemački bračni par prijavio, Todorović im je putem telefona poručio da im je u posetu poslao prijatelje iz Kalabrije. Šefovi ove grupe se do danas nisu našli iza rešetaka.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2011. 12:34
To nije izum Srba i Hrvata nego izum Cigana sa nasim pasosima . Cigani to rade vec decenijama po zapadu a na istu foru su prodavali tepihe zapadnjacima Svi rip-dealeri koji su pohapseni zadnjih godina po evropi su bili Cigani
Nedelja 27.11.2011. 12:36
Srpski ili hrvatski? Radi se o autorskim pravima.
Nedelja 27.11.2011. 13:31
Videli od drzava koje besomucno stampaju novac...a sta drugo rade...pa to je i dovelo do krize u svetu....i ovi krimosi rade istu stvar sa mo sto ce biti kaznjeni....drzave nece...one puštaju kišu i vlasnici su naših života...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online