Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.11.2011.
07:39
Večernje novosti A

Braća Simović kao svedoci?

Braća Miloš i Aleksandar Simović, pripadnici “zemunskog klana”, mogli bi uskoro da se ponovo pojave pred sudom, ali ovog puta kao svedoci u postupku protiv okrivljenih za ometanje policije prilikom hapšenja Slobodana Miloševića.

Fotografije sa hapšenje Miloša i Aleksandra Simovića
 

Predlog da oni budu svedoci podneli su optuženi, jer su uvereni da su Simovići, kao i još neki pripadnici grupe Dušana Spasojevića, zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine bili među “osobama koje su sa najlon čarapama preko glave preskakale ogradu vile „Mir”. Optuženi ističu da su oni bili “lovci na ucene, a ne službena lica, koji su zbog nagrade nameravali da kidnapuju Miloševića, što su narodne straže sprečile”.


Slučaj “branitelja Miloševića” ulazi u anale srpskog pravosuđa ne samo po dužini trajanja (suđenje počelo pre pet godina), već i po činjenici što je od prvobitna 34 imena optužnica svedena na samo pet imena. Na optuženičkoj klupi su Bogoljub Bjelica, bivši visoki državni funkcioner i predsednik udruženja “Sloboda”, Ratko Zečević, bivši poslanik SPS, kao i Siniša Vučinić, Saša Matić i Dejan Đikić. Što se tiče ostalih, u međuvremenu je nastupila apsolutna zasterelost krivičnog dela.


Jedan od razloga zastarelosti jeste činjenica da je optužnica nekadašnjeg Drugog opštinskog javnog tužilaštva podignuta pet godina posle događaja. Prema njenim navodima, Bjelica i Vučinić su organizovali ljude govoreći im da imaju dojavu za napad na Miloševićevu rezidenciju. Navodno su ih organizovali da dođu naoružani, da budu na određenim punktovima, zauzmu položaje, preuzmu kontorolu na kapijama i pucaju ukoliko se za to ukaže potreba.


Suđenje je započelo u decembru 2006. godine. U međuvremenu je nekoliko puta odlagano, što zbog izostanka pojedinih optuženih, što zbog izostanka svedoka i čekanja na dostavljanje dokumentacije. Došlo je i do promene sudije posle reizbora.


Svi optuženi negirali su krivicu. Zečević je tvrdio da su na kapiji vile “Mir” bili plaćenici Milorada Ulemeka Legije, a ne službena lica. On je istakao da je video momke sa čarapama na glavama za koje je stekao utisak da nisu specijalci. Bio je izričit da nije on pucao iz “heklera”, kako tvrdi tužilaštvo, već ti momci.


Zečević se u odbrani pozvao i na knjige bivšeg ambasadora SAD Vilijama Montgomerija i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. On je predložen za svedoka, kao i Nebojša Čović, koji je, kako tvrde optuženi, u više navrata u medijima izjavljivao da su u vili “Mir” u noći između 30. i 31. marta u pokušaju hapšenja Miloševića učestvovali - “zemunci”. 

Čiče sa “tetejcima”

 

Milorad Ulemek Legija je na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića izjavio da je sa svojom jedinicom učestvovao u hapšenju Miloševića, tvrdeći da je bio izmanipulisan. Rekao je da je to bio jedan od razloga protesta “crvenih beretki” novembra 2001. godine, čiji su pripadnici bili revoltirani posle izručenja Miloševića Hagu.

 

- Rečeno mi je da moja jedinica treba da preuzme obezbeđenje vile “Mir” od pripadnika VJ i RJB, jer je država odlučila da se obezbeđenje skloni pošto je pretila opasnost da pristalice SPS zauzmu kapiju - izjavio je Ulemek. - Kada smo došli do vile zatekli smo starije ljude sa kojima nismo hteli da se borimo. Plašio sam se samo da neki čiča ne izvuče “tetejac” i opali po nama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 08:20
Ovi dvojica definitivno nisu bili besrebrenici, sačuvaj ih Bože od njih samih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online