Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.11.2011.
17:18 >> 19:18h
B92 A

Ovčar: 100 osnovaca zalutalo u šumi

Oko stotinu osnovaca i njihovih nastavnika iz Lazarevca zalutalo je u šumi na planini Ovčar, odakle su sinoć bezbedno evakuisani tek kada je uveliko pao mrak.

U pomoć im je pritekla ekipa planinara iz Čačka, koja ih je bezbedno spustila niz planinu. Sinoć oko 18 sati čuvar Miroslav Bojović je javio nadležnima da se u useku na oko 200 metara iznad magistralnog puta čuje žamor dece i vidi svetlucanje baterijskih lampi, po čemu je zaključio da su se izgubili u planini.

Foto: Ilustracija

Uskoro su iz zalutale grupe i sami zatražili pomoć, pa je odmah formirana ekipa planinara, koja je krenula prema useku.

"Do đaka se prvi popeo Slavko Maletić i odmah procenio kako je najbolje da se evakuacija obavi pojedinačno, uz pomoć užadi zbog sipkog terena sa oburvanim kamenjem. Zbog opasnosti od odrona obrazovan je lanac spasilaca, koji su gotovo iz ruke u ruku preuzimali i spuštali u podnožje mlade planinare i njihove nastavnike", kazao je glavni čuvar zaštićenog prirodnog područja Ovčarsko-kablarska klisura Goran Nikolić.

Odmah po dobijenom obaveštenju šta se događa na Ovčaru, u Ovčar Banju su stigli policija i ekipe Hitne pomoći.

Izvesno vreme je bio blokiran i saobraćaj na magistralnom putu kroz klisuru.

Predsednik Planinarskog društva "Kablar" Radoš Jugović rekao je da ne može da veruje da se ovako nešto dogodilo, pošto je Ovčar pitoma planina, dok su đaci i njihovi nastavnici, kako su nam rekli, do sada osvojili dvadesetak planina.

"Ovde postoje samo dva puta i nije mi jasno kako su mogli da zalutaju. Među učenicima nije bilo panike, jer su im nastavnici sve vreme održavali pažnju", rekao je Jugović.

Evakuacija je završena nešto posle 21 sat, pri čemu niko nije bio povređen, a dajaci i njihovi nastavnici su ubrzo potom krenuli autobusima kući.

Direktor škole: Deca se izgubila greškom vodiča

Direktor Osnovne škole "Dule Araklajić" iz Lazarevca Miroslav Davidović rekao je da se oko 90 učenika te škole, kao i škole "Mihailo Mladenović Selja" iz Dudovice, kod Lazarevca, greškom vodiča sinoć izgubilo na planini Ovčar.

"Bili smo na stotinu metara od puta, greškom vodiča iz Planinarskog društva 'Kablar' promašili smo stazu i shvatili da zbog mraka ne možemo bezbedno nazad. Zbog toga smo odlučili da pozovemo pomoć", rekao je Davidović.

On je naveo da bi sve bilo drugačije da je bio dan, ali da se nije smelo rizikovati po noći i da je zato pozvana pomoć. Prema njegovim rečima, to je bio 21. izlet sa decom i nikada ranije u sličnim obilascima nije bilo problema.

Nedelja 13.11.2011. 17:27
Super avantura
Nedelja 13.11.2011. 20:26
Не разумем како су се и куда попели, кад су морали са ужетима једног по једног да спуштају. Е шта ти је ера ГПРС, па су заборавили да користе компас и мапе. Још један доказ да превелико ослањање на модерну технику само заглупљује.
Ponedeljak 14.11.2011. 12:59
Mislio saam da će vodič u ovoj priči proći kao žrtveno jagnje, ali tu ulogu je ipak preuzeo mrak! Malko ih je iznenadio, ako putare sneg u decembru!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online