Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
08:42
Alo! A

Mafijaši drogu plaćaju zlatom

Organizovane kriminalne grupe u poslednjih godinu dana, kako piše beogradski “Alo!“, sve veće narudžbine narkotika plaćaju isključivo u zlatu, jer s obzirom na kolebanja kursa evra, američkog dolara i švajcarskog franka, sve valute, odnosno papirne novčanice su postale rizik, najnovije je otkriće bezbednosnih službi.

Zlato sve omiljenija valuta u velikim poslovima sa drogom
 

- Organizovani kriminal funkcioniše poput male privrede, otuda ne čudi da ovakve grupe u svojim aktivnostima prate kretanja na svetskom tržištu. Evro i dolar su već dostizali svoje rekordno niske vrednosti ove godine, a za “švajcarac“ se verovalo da je siguran, ali se i to ubrzo ispostavilo kao zabluda. Zlato je za sada jedino koje ne gubi vrednost i tek zahvaljujući otkriću da se ono i u podzemlju sve više koristi za plaćanje uspeli smo da razumemo neke nazovi nove trendove u svetu kriminala - objašnjava sagovornik lista “Alo!“.


Otkriće o zlatu pomoglo je razumevanju nekoliko potpuno zbunjujućih “trendova“, kao prvo činjenice da je takozvana treća generacija pripadnika međunarodne bande pljačkaša draguljarnica i zlatara “Pink Panter“ naprasno postala sve brutalnija i nemaštovitija. Pošto su se promenili naručioci, stariji članovi bande sada sve više šalju mlađe i daleko neiskusnije mladiće u “nabavku zlata“.
 

Ne gubi vrednost

 

Da kriminalnim krugovima ne nedostaje preduzetnički duh, pokazuju i podaci ekonomista da je štednja u zlatu gotovo 10 puta isplativija od štednje u evrima ili nekoj drugoj valuti, da je cena zlata u poslednjih pet godina porasla za dva i po puta, odnosno ko je 2006. godine kupio kilogram zlata za 13.000 sada može da ga proda za 33.000 evra.

 

Ukratko, zlato važi za sigurno utočište, jer u kriznim situacijama ne gubi vrednost, već se upravo tada s njim trguje.

- Kada se ispostavilo da svetski narko-karteli više ne isporučuju robu za novac, među domaćim kriminalcima porasla je potražnja za zlatom, a zatim i za regrutovanjem novih “pink pantera“.

Starije generacije ove bande sa prostora bivše Jugoslavije važile su za neku vrstu elite među lopovima, zbog njihove mašte, uvek novih scenarija pljačke, planiranjem do u sitne detalje, nenasiljem, uprkos oružju i otuda teškom razotkrivanju i hapšenju učesnika.

Nova generacija “pantera“, stara do 30 godina, daleko je neiskusnija, u svojim upadima postaje sve brutalnija, ne libi se da potegne oružje, više koristi mišiće i silu nego mozak, ali ovi mladići ubrzo bivaju i uhapšeni - objašnjava naš sagovornik.


Tako su dvojica Srba od 27 i 29 godina, koja su nedavno osuđena na 13 i 14 godina, opljačkala juvelirnicu u Klagenfurtu u decembru prošle godine, ali su u januaru ove godine uhapšeni odmah nakon razbojništva u radnji satova u Inzbruku.


- Iako nas je sve zaprepastila optužnica iz Barija, zlato je objasnilo i zašto je italijanska policija početkom leta podigla optužnicu protiv jednog od vođa grupe “Pink Panter“, zbog sumnje da je umešan u šverc oko 90 kilograma kokaina. Po ugledu na najkrupnije svetske kriminalce, i domaći su ubrzo usvojili ovaj trend, pa se u poslednje vreme čak i naručena ubistva na Balkanu plaćaju u ovom metalu - zaključuje sagovornik lista “Alo!“.


Time je postalo jasnije i zašto je nekoliko zapadnoevropskih zemalja mladića iz Srbije, za kog se veruje da je jedan od najtraženijih plaćenih ubica, označila kao pripadnika “Pink Pantera“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 08:47
Lakse cemo vas nahvatati jer vam je tovar tezak muda vam se do zemlje vuku. Bedo ljudska sta ces sa zaltom? Zlato se ne jede i ne kupuje se njima zivot! Koje budale, civilizovane zene preziru zlato i dijamante vole svoje muzeve decu i karijeru!!
Nedelja 13.11.2011. 16:45
Pametni ljudi (nebitno sada da li su kriminalci)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online