Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.11.2011.
21:00
Vestionline, RTS, Beta A

Pucano na Srbe u K. Mitrovici

Radoš Vukićević, Savo Mojsić i Veljko Đorđević ranjeni su noćas u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada su na njih pucale nepoznate osobe. Savo Mojsić, nažalost, podlegao je povredama, iako su lekari pokušali da spasu njegov život. Jedna osoba uhapšena je odmah nakon incidenta. Identitet uhapšenog za sada nije poznat, izjavio je Ergin Medić, zamenik regionalnog direktora KPS-a, mada je portparol Kosovske policije Besim Hoti demantovao da je bilo ko lišen slobode.

Radoš Vukićević je operisan i nalazi se van životne opasnosti, a Veljko Đorđević nije životno ugrožen, saznaju beogradski mediji.

Foto: Ilustracija

Na trojicu mladića srpske nacionalnosti pucano je noćas iz vatrenog oružja u mešovitom naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekli su agenciji Beta očevici.

Raniji sukobi u Brđanima


Krajem 2008. godine, u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani, povređeno je petoro Srba. Tuča između Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca, u pratnji Kfora, došlo u taj deo grada da bi počeli obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.
Demonstracije i sukobi obeležili su i kraj aprila 2008. kada su intervenisali pripadnici KPS-a.

Prema navodima očevidaca, na njih su pucali Albanci. Predsednik opštine Kosovska mitrovica Krstimir Pantić kazao je da su Srbi u naselju Brđani besni zbog svega što se dogodilo i činjenice da međunarodna zajednica zatvara oči pred zločinima koje Albanci čine nad srpskim stanovništvom.

Pantić je napad na Srbe nazvao terorističkim.

Portparol policije Kosova Besim Hoti rekao je agenciji Beta da su u naselju Brđani iz vatrenog oružja ranjena dva građanina i jedan kosovski policajac, svi srpske nacionalnosti.

Hoti je rekao da se incident dogodio oko 19:50 sati, kada je došlo do svađe između Srba i Albanaca, prilikom koje je u jednom trenutku upotrebljeno vatreno oružje.

Oružje nisu koristili učesnici svađe, već neko sa strane, dodao je Hoti.

On je rekao da je motiv za svađu za sada nepoznat i da policija obavlja uviđaj i radi na prikupljanju informacija o osumnjičenima. RTS saznaje da je situacija u Kosovskoj Mitrovici za sada mirna, ali veoma napeta.

U Kosovskoj Mitrovici se zatim oko 20:30 sati čuo rafal ispaljen iz automatskog oružja, ali je situacija sada mirna.

Bogdanović: Euleks da preuzme istragu

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je od pripadnika Euleksa da preuzmu istragu o napadu na trojicu Srba u naselju Brđani, umesto kosovske policije, i da se što pre rasvetli motiv, pronađu i kazne počinioce tog, kako je naveo, terorističkog akta.


On smatra da je od velike važnosti da istraga bude efikasna i da krivci budu uhapšeni jer je "ranjavanje trojice Srba podiglo i onako velike višemesečne tenzije kod srpske zajednice na severu Kosova i Metohije".


Ukazujući da je napad za najoštriju osudu i da je to, u proteklih nekoliko meseci, još jedan u nizu incidenata, Bogdanović je pozvao Srbe da se uzdrže i ne nasedaju na provokacije albanskih ekstremista, a Kfor i Eulks da se fokusiraju na ulargične tačke na severu, gde stalno postoji pretnja o izbijanja međuetničkog skoba, a ne na administrativne prelaze.

Stefanović poziva na mir

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je večeras, posle ranjavanja trojice srpskih mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, građane da sačuvaju mir i izbegavaju incidente.

Stefanović je agenciji Beta rekao da postoje "oprečne informacije" o ranjavanju trojice srpskih mladića u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice i da je potrebno ustanoviti šta se tačno desilo.

"Jako je važno da se sačuva mir i stabilnost i da nema nikakvih incidenata", rekao je on i istakao da je građanima na tom prostoru to uspevalo u proteklim mesecima uprkos krizi u vezi sa prelazima.

Stefanović je rekao da će istragu ranjavanja tri srpska mladića, na koje su pucale nepoznate osobe, preuzeti kosovska policija, a da će se Euleks uključiti u slučaju potrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online