Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.10.2011.
08:42
Press A

Kradu "renoe", rastavljaju ih i šalju u Crnu Goru

Banda kradljivaca automobila specijalizovana za "reno megan" hara po Beogradu i unosi paniku među vozače. Ova kriminalna grupa krade vozila isključivo u srpskoj prestonici, gde dnevno nestane od šest do osam automobila, a zatim ih rastavlja na delove i prodaje u Crnoj Gori.

Dobro organizovani kradljivci prave haos i seju paniku među vozačima

Oni poseduju najsavremeniju elektronsku opremu za krađe: specijalne magnetne kartice, dekodere i laptopove, kojima obijaju i odvoze kola. Ovlašćeni serviseri "Renoovih" automobila tvrde da je najbolja zaštita izmeštanje konektora preko koga lopovi imaju pristup kompjuteru u automobilu i da taj zahvat košta samo 2.500 dinara.


Beograđanin Nebojša S, vlasnik "megana", potvrdio je za "Pres" da ga je njegov automehaničar upozorio da pazi gde parkira auto jer ih lopovi ponovo masovno kradu.


Upozorenje u servisu

- Nije mi bilo prijatno kada mi je majstor rekao da vodim računa gde ostavljam auto! Poverio mi je da su iz policije dobili informacije da je isključivo "megan" na meti i da se naglo povećao broj njihovih krađa. Savetovao mi je da izmestim džek za magnetnu karticu da lopovi ne mogu da priključe dekoder sa laptopom. Rekli su mi da kamufliranje džeka neće koštati više od 2.000 do 2.500 dinara, i najverovatnije ću to uraditi kao preventivnu zaštitu - navodi Nebojša.


Rekordan broj krađa skupocenih modela "renoa", "folksvagena" i "audija" zabeležen je tokom 2009. godine, ali je posle hapšenja vođe auto-mafije Nikole Rovčanina (31) nastupilo zatišje. Tada je u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije i crnogorske policije uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za krađu automobila.

Na ceni među lopovima: "Reno megan"
 


"Krtica" u policiji

Šestoro osumnjičenih uhapšeno je u Srbiji, a osam u Crnoj Gori, dok su dvojica uspela da pobegnu. Među uhapšenima je bio i jedan policajac osumnjičen da je kao član auto-mafije obaveštavao kriminalce o akcijama policije i tipovao automobile koji su kasnije kradeni i prodavani u Crnoj Gori. Ova kriminalna grupa je dugo izbegavala hapšenje jer je imala "krticu" u Upravi kriminalističke policije. Članovi ove grupe su nekim vlasnicima vraćali automobile uz novčanu nadoknadu, dok je većina završavala na tržištu Crne Gore.


Nikola Rovčanin uhapšen je na Novom Beogradu dok je pokušavao da ukrade "reno megan". Policija ga je uhvatila na delu u Gandijevoj ulici. Pokušao je da pobegne svojim "audijem", ali je udario u nekoliko parkiranih automobila. Za njim je tada bila raspisana poternica jer je u policiji označen kao vođa mirijevske kriminalne grupe, koja se bavila krađom automobila.


Pretpostavlja se da je grupa Nikole Rovčanina krala i po nekoliko automobila dnevno.


- Ako se u Beogradu dnevno ukrade oko osam vozila, sumnja se da je ova grupa krala od dva do tri. Utvrđeno je da su uoči hapšenja za mesec dana ukrali tri "reno megana", pet "pasata" i po jedno vozilo "reno laguna" i "golf 4" - potvrđeno je u policiji.


Pripadnik Uprave kriminalističke policije MUP-a imao je zadatak da proveri registarske tablice tipovanih vozila i papire. On se teretio da je čak proveravao i vlasnike kola kako bi utvrdio da li su oni pogodni za traženje otkupa za ukradene automobile. 

Kako se zaštititi: Ako se konektor izmesti, lopovi su nemoćni

Igor Begonja, prijemni referent u servisu "Reno Sava", rekao je za "Pres" da postoji 10 mesta u automobilu na koja može da se izmesti OBD konektor i tako zaštiti auto od krađe.
- Tačno je da se "megani" najlakše kradu jer lopovi laptopom dekodiraju magnetnu karticu i pokrenu auto. Ako se OBD konektor kamuflira, tačnije, ako se izmesti, lopovi ne mogu da ga nađu i odustaju od krađe. U našem servisu izmeštanje košta 2.000 dinara i najbolja je zaštita od krađe jer lopovi neće da gube suviše vremena tražeći konektor u kolima - objašnjava Begonja.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 19:28
Zato ja vozim reno 5
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online