Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2011.
19:09 >> 00:45h
Beta A

Luka Beograd zakoniti korisnik lučkog zemljišta

Luka Beograd je objavila da su rešenjem Vrhovnog kasacionog suda okončani zemljišno knjižni sporovi između Luke i Grada Beograda i da je to preduzeće zakoniti korisnik lučkog zemljišta.

Po navodima iz Luke Beograd, oni su pobedili u sukobu sa gradom Beogradom
 

U oglasu objavljenom u beogradskim dnevnim listovima, Luka Beograd je navela da je rešenje Vrhovnog kasacionog suda doneto 29. juna 2011. godine.


"Odlukom Vrhovnog kasacionog suda odbačena je kao nedozvoljena revizija Grada Beograda izjavljena protiv rešenja Višeg suda u Beogradu od 21. jula 2010. godine i odbačen kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti republičkog javnog tužica izjavljen protiv tog rešenje", istaknuto je u oglasu.


Dodaje se da je odlukom najvišeg suda u Srbiji potvrđena valjanost rešenja Višeg suda u Beogradu kojim je odbijen u celosti kao neosnovan zahtev Grada Beograda za upis prava korišćenja na lučkom zemljištu i konstatovano da je zakoniti korisnik tog zemljišta Luka Beograd.


Grad Beograd i Luka se sedam godina spore oko prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara.

Spor Milana Beka i grada

Viši sud u Beogradu je 16. maja ove godine doneo privremenu meru kojom je Luci Beograd zabranjeno raspolaganje lučkim zemljištem, a Milan Beko, vlasnik firme "Vorldfajn" koja je kupila Luku, ponudio je državi da ona otkupi to preduzeće.
 

Milan Beko

Gradonačelnik Beograda Dragana Đilasa izjavio da je Grad spreman da preuzme Luku, po ceni po kojoj je Beko kupio to preduzeće, odnosno za 40 miliona evra, ali do sada nije bilo zvaničnih razgovora o preprodaji Luke.


Luka Beograd je saopštila da je za 93 odsto akcija tog preduzeća plaćeno 54 miliona evra, a prodajna cena bi bila 74 miliona evra, kada se doda kamata po kojoj se država zadužuju na finansijskom tržištu.

Pravobranilaštvo: Odluka ne utiče na spor

Odluka Vrhovnog kasacionog suda o knjiženju lučkog zemljišta ni na koji način ne utiče na spor koji Grad Beograd vodi sa Lukom Beograd, saopštilo je gradsko javno pravobranilaštvo.

Grad Beograd, kako je navedeno, vodio je zemljišno-knjižni postupak upisa svog prava korišćenja na osnovu ugovora zaključenog 1975. godine, kojim se utvrđuje koje zemljište ostaje gradsko, a koje Luka zadržava u svom pravu korišćenja radi obavljanja svoje osnovne, lučke delatnosti.

"Postupak uknjižbe uspešno je okončan za teritoriju gradske opštine Stari grad. U toku knjiženja po istom ugovoru za zemljište koje pripada opštini Palilula, nakon preuzimanja od strane novog većinskog akcionara, zemljišno-knjižni sud uputio je grad da pokrene parnicu radi utvrđivanja prava korišćenja pred nadležnim, Višim sudom u Beogradu", objasnilo je gradsko javno pravobranilaštvo.

Dodaje se da je taj parnični postupak, pokrenut u oktobru 2010. godine, još u toku.

"Jedina odluka koja je u ovom sporu povodom utvrđivanja prava na zemljištu doneta do sada jeste odluka u korist grada - Viši sud je doneo, a Apelacioni potvrdio privremenu meru kojom se Luci zabranjuje bilo kakvo raspolaganje na 161 katastarskoj parceli", istaknuto je u saopštenju pravobranilaštva.

Kako je precizirano, "Vrhovni kasacioni sud u ranije vođenom zemljišno-knjižnom postupku nije se bavio pitanjem prava korišćenja na predmetnom zemljištu, jer to ni ne može u ovoj vrsti vanparničnog postupka, već samo ceni ispunjenost formalnih uslova zavođenje revizijskog postupka".

Vrhovni kasacioni sud je, ukazalo je javno pravobranilsastvo Grada Beograda, rešenjem od pre četiri meseca samo odlučio da nema mesta vanrednom pravnom leku u zemljišno-knjižnom vanparničnom postupku, prepuštajući parničnom sudu da konačno utvrdi pravo korišćenja na zemljištu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online